Voeding kritisch bekeken

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Gezonde voeding ligt aan de basis van een goede gezondheid. Maar schijnbaar onschuldige voedingsmiddelen kunnen soms schadelijk zijn. Leer hoe je ze kan ontmaskeren!

Ontgiften: Opgelet met goedkope steaks

Je staat er misschien niet bij stil, maar het vlees op ons bord komt meestal van herbivoren. Om het vee sneller te doen groeien en zo rendabeler te maken, geven sommige fokkers hun vee granen. Een Amerikaanse studie toont aan dat de voedingswaarde van dergelijk vlees veel lager ligt dan van het vlees dan dieren, vooral runderen, die van gras leefden. Het bevat minder vitamine E, bèta-caroteen, omega 3, calcium en kalium. Bovendien bevat dergelijk vlees meer verzadigde vetzuren en die vermijd je beter als je goed voor je hart wilt zorgen.

Ontgiften: Vermijd gekweekte zalm

Als je vis koopt, controleer dan altijd de herkomst. Dat is zeker voor zalm van belang! Een gekweekte zalm heeft een lagere voedingswaarde: hij bevat bijvoorbeeld minder vitamine D. En in gekweekte zalm vind je sneller pesticiden en andere kankerverwekkende stoffen terug. Gekweekte vis heeft doorgaans ook een hoger vetgehalte dan vis die in het wild gevangen is. Kies dus steevast voor zalm uit open water!

Ontgiften: Eet bio appels

Zoals de meeste vruchten worden appels regelmatig behandeld met pesticiden. Wat je misschien niet weet is dat appels veel intensiever worden behandeld dan andere fruitsoorten, omdat ze anders toch aangetast worden door insecten. Hoewel de producenten beweren dat de restanten van de pesticiden geen gevaar vormen voor de gezondheid, kan je chemisch behandelde producten toch best zoveel mogelijk vermijden. Eet dus bij voorkeur biologische appels.

Ontgiften: Vermijd tomaten uit conserven

Volgens Amerikaanse studies bevatten conservenblikken de chemische stof bisfenol A. Deze stof wordt met in verband gebracht met hartproblemen, obesitas en diabetes. Tomaten zijn erg zure voedingsmiddelen en hun zuurtegraad bevordert de opname van bisfenol A in het vruchtvlees. Geef daarom de voorkeur aan tomaten in glazen potten.