Voeding kan cataract voorkomen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wat is een cataract ?

Cataract is een vertroebeling van de ooglens. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid op iedere leeftijd in derdewereldlanden te wijten aan blootstelling aan de zon, ondervoeding en uitdroging. Bij ons komt het meer voor bij de oudere generaties. Het gaat dan eigenlijk om een normaal verouderingsproces. Cataract is de hoofdoorzaak van slechtziendheid boven de leeftijd van 55 jaar. Boven 75 jaar zou ongeveer de helft van de bevolking in meer of mindere mate aan cataract lijden.

Welke zijn de symptomen van cataract?

- Het zicht wordt troebeler
- Kleuren worden minder intens waargenomen
- De omgeving wordt mistiger
- Gevoeligheid voor fel licht

Welke voedingstekorten moet je voorkomen?

Bepaalde voedingsmiddelen spelen een belangrijke rol voor de gezondheid van de ooglens. Tekorten aan deze voedingsmiddelen moet je dus vermijden.

- Vitamine C is een antioxidant dat de ooglens beschermt. Je vindt vitamine C in citrusvruchten, kiwi’s, rode vruchten, broccoli, bieslook, peterselie, waterkers, spinazie.
- Glutathion is eiwit dat goed samenwerkt met vitamine C. Je vindt het in asperges, eigeel, look, ui, venkel, broccoli, kool, spruitjes, bloemkool,…
- Een aantal antioxidanten verminderen de negatieve impact van lactose en glucose die verantwoordelijk zijn voor de wateropslag tussen de eiwitten van de ooglens. Breng daarom kleur op het menu met abrikozen, aardbeien, frambozen, sojascheuten, kiwi’s, bessen, rode ui, roze pompelmoes, prei, rode radijsjes, druiven,…
- Vitamine E kan het risico op cataract aanzienlijk verminderen. Het zit in tarwekiemolie, amandelen en ook noten zijn een goede bron van vitamine E.

Cataract en suiker

Verschillende studies hebben bewezen dat er een verband bestaat tussen de ontwikkeling van cataract en het verbruik van voeding met een hoge glycemie-index. Een suikervrij dieet heeft daarbij talrijke voordelen. Deze levensstijl:

- Vermindert het risico op cataract
- Beschermt tegen oogveroudering te wijten aan de veroudering aan de centrale zone van het netvlies
- Houdt de bloedglucose onder controle
- Vermindert het risico op diabetes
- Vermijdt overgewicht
- Geeft energie

Melkproducten zijn niet echt raadzaam want zij zouden ook schuldig zijn aan het ontwikkelen van cataract.