Vlot door de menopauze

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wat is de menopauze?

De menopauze begint op het moment dat de eierstokken stoppen met werken en dit veroorzaakt bij talrijke vrouwen heel wat kwaaltjes:
- Door een grote daling van de oestrogenen in het lichaam, stijgt de “slechte” cholesterol LDL en de “goede” cholesterol HDL daalt. Dit verhoogt aanzienlijk het risico op hart- en vaatziektes.
- De daling van de hoeveelheid oestrogenen veroorzaakt ook een daling in de productie van insuline. Gevolg: meer risico op diabetes!
- Doordat de vrouw geen menstruaties meer krijgt, is het vaak moeilijk het gewicht onder controle te houden. Vele vrouwen houden dus wat kilo’s over aan de menopauze waardoor ze zich minder goed in hun vel kunnen voelen.
- Oestrogeen reguleert het verlies aan beendermassa. Met minder oestrogenen bestaat er dus een verhoogd risico op breuken en wervelopstapeling!

Er bestaan hormonale behandelingen die dit kunnen compenseren. Spreek erover met je arts.

Alternatieve behandelingen

Isoflavonen, dat zijn fyto-oestrogenen die in grote hoeveelheid in soja aanwezig zijn, lijken een goed alternatief te zijn voor klassieke therapeutische behandelingen.

Ze hebben een gunstige invloed op de gezondheid en hebben de reputatie een gunstige invloed op het hart te hebben. Bovendien zouden ze ook de beenderen beschermen van vrouwen in en na de menopauze.

Sinds enkele jaren, hebben verschillende studies aangetoond dat isaflavonen vrouwen ook kunnen helpen bij de kwaaltjes veroorzaakt door de menopauze, evenals de gevoeligheid aan insuline. Dankzij deze eigenschap is ook een mooie rol voor hen weggelegd in de strijd tegen diabetes. Het is allemaal nog niet bewezen dus het debat hierover is nog volop bezig in de medische wereld en we zijn dus optimistisch…

Bronnen van isoflavonen zijn: groene thee, granen, groenten, fruit, soja, erwten, linzen,…

De menopauze en de menstruele cyclus

Verschillende studies hebben aangetoond dat Aziatische vrouwen, die veel soja eten, een langere menstruele cyclus hebben (32 dagen in vergelijking met 28 à 29 dagen bij Europese vrouwen). Daaruit blijkt dat de ingrediënten van soja de menstruele cyclus kunnen beïnvloeden.

Een langere cyclus zou een positieve invloed hebben om kankerrisico. Chinese en Japanse vrouwen zouden dankzij deze eetgewoontes ook minder last hebben van de kwaaltjes van de menopauze zoals opvliegers.

Menopauze : voedingstips

Tekorten aan calcium, magnesium, zink, vitamines D en B6 komen vaak voor tijdens de menopauze. Eet daarom veel producten die dit bevatten:
- Calcium : amandelen, broccoli, abrikozen, sardientjes, gedroogde vijgen, …
- Magnesium : algen, avocado, volkorengranen, vijgen, donkergroene groenten, noten,…
- Zink : algen, volkorengranen, soja, zeevruchten, oesters, eigeel,… -Vitamine D : kom buiten zodra je de zon ziet (15 minuten per dag is ideaal). De zon zorgt voor de synthese van vitamine D. Bronnen van vitamine D: ei, visleverolie, lever,..
- Vitamine B6 : bananen, volkorengroenten, paddenstoelen, lever,…

Eet soja : tofu, sojayoghurt, sojamelk verrijkt met calcium… Fruit en groenten zijn belangrijk natuurlijk voor hun vitamines, mineralen en andere stoffen die antioxidanten bevatten. En vergeet niet om genoeg vette vis te eten, die is rijk aan omega3: sardientjes, haring, makreel,…