Vlaamse senioren kunnen niet verhuizen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Bijna vier op de tien Vlaamse senioren graag zou willen verhuizen, maar doet het niet. Dat beweert een Antwerpse projectontwikkelaar.

Vlamingen van 73 of ouder leven vandaag al gemiddeld meer dan 25 jaar in hetzelfde huis of appartement. Die woningen verouderen mee waardoor het uiteraard vanzelfsprekend is dat ze niet altijd meer voldoen aan de normen van vandaag. Bijna 40% van de Vlaamse 65-plussers woont in een kwalitatief ontoereikende woning die kampt met vochtproblemen, slecht geïsoleerde muren en verouderd sanitair. In Vlaanderen zou het om minstens 300.000 woningen gaan, die meestal enorm verouderd zijn.

Bovendien zijn de woningen in meer dan de helft van de gevallen ook te groot geworden voor de 65-plussers. Voor één op de zes blijkt dit dan ook de reden om te verhuizen.

Opmerkelijk bij al die cijfers is de vaststelling dat de Vlaming gemiddeld toch pas op zijn of haar 78ste levensjaar naar een assistentiewoning verhuist. Dat komt vooral omdat Vlamingen er nog te vaak van uitgaan dat een assistentiewoning hetzelfde is als een rusthuis.

Onvoldoende pensioen om huis te renoveren of om te verhuizen

Daarnaast valt ook op dat amper één op de drie ouderen (32%) in een ‘nultredewoning’ leeft, dat is een woning die aangepast is aan de verlaagde mobiliteit waarmee senioren worden geconfronteerd. Nochtans wil ongeveer 7,5% van de 65-plussers verhuizen vanwege de vele drempels en trappen in de huidige woning. Maar verhuizen of renoveren kost geld, en het pensioen van de Vlaamse senioren blijkt dan onvoldoende...

Voor bijna één op de vijf 65-plussers blijft “de gezondheid van één van de gezinsleden” de voornaamste reden om te verhuizen. Met andere woorden: vóór hun gezondheid achteruit gaat of ze zwaar ziek worden, willen veel 65-plussers nog niet verhuizen.

Bron: Bouwkroniek