Vijftigplusser steeds vaker naar fitness

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De nieuwe trend bij gepensioneerden? Het fitness-centrum!

Het aantal vijftigplussers met een abonnement in het fitness-centrum is de afgelopen jaren fors gestegen.

Steeds meer fitnesscentra herkennen deze trend en bieden specifieke lessen en diensten aan, variërend van lichtere yogalessen en fysiofitness tot een goede koffiecorner. Groepslessen als pilates, yoga, bodyshape en clubvitaal vinden gretig aftrek onder vijftigplussers, maar ook een op maat gemaakt individueel cardio-circuit doet het goed bij deze doelgroep.

In het voorbije jaar zag 80 procent van de fitness-centra een lichte of zelfs sterke toename van het aantal oudere sporters zien in hun fitnesscentrum, volgens het Fitnessmagazine Fit!vak. “In een groot aantal fitnesscentra is het aandeel oudere sporters inmiddels al een derde of zelfs de helft”, weet het Nederlandse magazine Fit!vak over de Benelux-fitnesscentra te vertellen. “Het idee dat je alleen als jongere fitnesst, is dus sterk achterhaald. De oudere sporter heeft letterlijk en figuurlijk de toekomst bij ons”, aldus Wouters.

Meer bewegen belangrijk voor ouderen

Uit de laatste Rapportage Sport 2014 van het Nederlands Sociaal en Cultureel Planbureau bleek al dat fitness veruit favoriet is bij een wekelijkse deelname aan sport, op afstand gevolgd door hardlopen en zwemmen. Een langdurig wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit onder ouderen in Amsterdam bewees ook dat ouderen uit dat onderzoek - met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar - maar liefst 10,3 uur overdag zitten en liggen . ”De groep die veel zit, verliest over een periode van drie jaar het meeste gewicht. Vooral in combinatie met te weinig bewegen is dat gewichtsverlies groot.

Gewichtsverlies kan positief lijken, maar in deze leeftijdsgroep wordt dat vaak veroorzaakt door verlies aan spiermassa. Spiermassa die nodig is om normale activiteiten van het dagelijks leven uit te kunnen voeren. Voldoende mobiel blijven is daar een voorbeeld van. De veelzitters krijgen echter te maken met een extra grote achteruitgang in mobiliteit; er is meer tijd nodig om op te staan en de loopsnelheid wordt lager. Dit kan betekenen dat deze mensen, eerder dan anderen, niet meer zelfstandig mobiel zijn en zo meer afhankelijk worden van anderen.”

Uit dit onderzoek blijkt verder dat veel zitten leidt tot eerder overlijden. Mensen die zowel veel zitten als weinig bewegen hebben een 3,5 maal zo grote kans om binnen die periode te overlijden als mensen die zowel weinig zitten als veel bewegen.