Vijf Japanners ziek na eten van giftige vis

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Vijf Japanners zijn eind vorige week ziek geworden nadat ze fugu, een bijzonder giftige vissoort, hadden gegeten.

Saillant detail: de smulpapen hebben zelf gevraagd om de giftige delen van de kogelvis te serveren.

De veertigers en vijftigers werden ziek nadat ze een rijkelijk avondmaal hadden gebruikt in restaurant "Sekishin", in de westelijk gelegen stad Wakayama. Volgens een stadsambtenaar nam het gezelschap een menu waarbij de lever van de vis, het giftigste deel, op de kaart stond.

De ochtend na hun riskante feestmaal kregen het vijftal zowel ademhalings- als maagklachten, zegt dezelfde ambtenaar.

De gemeente heeft onmiddellijk de sluiting van het restaurant bevolen voor een periode van minstens vijf dagen.

"Sekishin" is één van de Japanse restaurants die ondanks een wettelijk verbod de giftige delen van de fuguvis (lever, eierstok en huid) toch serveren. Volgens Japanse media zijn sommige klanten verzot op het eigenaardige gevoel dat een uiterst lichte dosis van het gif geeft in de mond.

De fuguvis is bijzonder giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een gif dat zenuwsignalen in het lichaam blokkeert en tot de dood kan leiden.

Er bestaat geen tegengif voor deze stof en daarom verplicht de Japanse overheid dat koks die de vis willen bereiden een jaarlijks examen afleggen.

Bron: Belga