Verven of behangen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Verven of behangen?

Verven gebeurt vooral met het oog op een strak eindresultaat, behang komt vooral voor wanneer er nood is aan warmte en nuance in een kamer.

Het grote voordeel van schilderen tegenover behangen, is dat je het sneller doet. Ook is het eenvoudiger dan behangen. Je hebt minder voorbereiding nodig dan bij behangen en met een verfkwast, een roller en een blik verf kun je al aan de slag. Bovendien is verf goedkoper. Zit er al verf op de muren, dan kun je er simpelweg overheen schilderen (wel afhankelijk van de kleur).

De voordelen van behang ten opzichte van verven is dat je meer effect kunt realiseren. Bovendien moet je een goed geverfde kamer binnen drie tot vijf jaar opnieuw verven. Behang gaat dus langer mee.

Verven en behangen; kan een combinatie ook?

Vroeger moest je kiezen tussen ofwel behangpapier ofwel verven. Dat is verleden tijd. Nu wordt vaak behangpapier en schilderen in één ruimte gecombineerd. Zo is het perfect mogelijk om een muur of een deel van een muur te accentueren met een specifiek behangpapier. De overige muren en het plafond worden dan netjes geschilderd.

Verven over behang?

Of je over behang heen kunt verven, hangt geheel van het soort behang af en van de staat waarin dat behang verkeert. Over sommige soorten kun je prima verven, maar als je dat eenmaal hebt gedaan is het heel moeilijk later het behang er weer af te krijgen.

Foto: Eijffinger behangpapier