Verlamde vrouw krijgt ’robotarm’

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In het vermaarde Britse medische tijdschrift The Lancet meldden Amerikaanse wetenschappers dat ze een nieuw type robotarm hebben ingeplant bij een 52-jarige vrouw die vanaf de hals verlamd is. Baanbrekend hierbij is dat de vrouw de arm bestuurt, met haar hersenen.

De Amerikaanse Jan Scheuermann kan met behulp van een gedachtenbestuurde robotarm opnieuw zelfstandig eten. De vloeiende bewegingen van de arm zijn onvertoond.

Het onderzoeksteam van de universiteit van Pittsburgh plantte in het motorisch centrum van de hersenen van de vrouw twee netwerken van micro-elektroden in. Die werden verbonden met een kunstarm, waarvan de arm, de hand en de vingers kunnen bewegen. De elektroden zetten de hersenimpulsen om in code die de prothese doet bewegen.

Trainen

Al na amper twee dagen kon de vrouw de kunstarm in beweging brengen. Na een training van meer dan drie maanden slaagde ze erin meer dan 90 procent van de opgelegde taken succesvol te volbrengen. Haar bewegingen worden steeds sneller en efficiënter. Er traden geen bijwerkingen op.

Chocolade

Bij de 53-jarige Amerikaanse is 13 jaar geleden de diagnose spinocerebellaire degeneratie vastgesteld. Sindsdien is zij de controle over haar eigen lichaam grotendeels kwijtgeraakt. Inmiddels kan zij haar armen en benen niet meer gebruiken. Dankzij een ingewikkelde operatie is haar grootste wens in vervulling gegaan: ze kan weer zelfstandig chocola eten

Eerste keer

Volgens de wetenschappers is het de eerste keer dat een mens een robotarm zo goed kan besturen. ’De bewegingen zijn zo vloeiend en zo veel beter, veel beter dan alles wat we tot nu toe hebben gezien.’

Scheuermann heeft nu helaas nog niets aan de arm, de tests en oefeningen werden allemaal in het laboratorium uitgevoerd. De onderzoekers willen de arm daarom aan haar rolstoel bevestigen, zodat zij er thuis ook gebruik van kan maken.

Onderzoek

Het onderzoek naar het besturen van een robot via implantaten in de hersenen gaat met sprongen vooruit. Afgelopen jaar kon de verlamde Cathy Hutchinson met behulp van een robotarm voor het eerst een glas oppakken nadat zij 15 jaar geleden verlamd was geraakt.

Bronnen: De Standaard, de Volkskrant, The Lancet Foto: (c) YOUTUBE