Verkoudheid erger bij mannen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Als vrouw moet je er vaak mee lachen; een verkouden man doet alsof hij het ziekenhuis in moet.

Is een verkoudheid dan echt erger voor een man dan voor een vrouw? Vrouwen zijn van mening dat mannen zich altijd aanstellen als ze een verkoudheid hebben. Maar nu blijkt uit onderzoek dat mannen wel degelijk meer te klagen hebben, want sommige virussen treffen hen harder.

Virussen treffen mannen anders dan vrouwen

Het was al bekend dat virussen zich bij vrouwen en mannen op verschillende manieren manifesteren. Volgens wetenschappers van de Johns Hopkins University worden mannen bijvoorbeeld veel harder getroffen door het griepvirus influenza A dan vrouwen. Het vrouwelijke sekshormoon oestrogeen beschermt vrouwen tegen de agressievere symptomen van het virus. Mannen hebben die bescherming niet. Uit eerder onderzoek was ook al gebleken dat oestrogeen antivirale eigenschappen heeft tegen hiv, ebola en hepatitisvirussen.

Vrouwelijke hormonen bewapenen het immuunsysteem extra tegen luchtweginfecties, terwijl mannelijk testosteron de afweer juist verzwakt. Een Nederlands onderzoek bewees al eens dat mannen gemiddeld drie dagen moeten bijkomen van een zware verkoudheid, en vrouwen slechts anderhalf.

Breng je man dus toch maar dat ontbijt op bed ;)