Verkouden? Dit vertelt de kleur van je snot je!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wist je dat je snot je meer vertelt over je gezondheid dan je denkt?

Kleine rondvraag op onze redactie doet ons besluiten dat niet iedereen even vrijuit over zijn/haar snot praat. De een volgt nauwgezet haar dagelijks neushygiëne ritueel van spoelen met fysiologisch water om een verstopte neus te voorkomen. De andere vindt neuspeuteren dan weer vreselijk! En dan het geluid van opgesnoven snot...

Nochtans is snot een wonder van moeder natuur. Snot beschermt onze neus tegen stofdeeltjes en ziekteverwekkers en het bevochtigt de lucht die we inademen. Het is ook een barometer die vertelt hoe het met onze gezondheid gesteld is.

En nu iedereen verkoudheid lijkt, is het misschien niet onhandig om weten wat je kan leren van je snot. Van helder over wit, geel, groen, hier vind je wat het allemaal betekent.

Heldere snottebellen

Helder snot of kleurloos snot komt veel voor. De snot of het slijm is helder/doorzichtig en kleurloos. In dit geval is vaak geen sprake van een infectie. Loopt het helder snot uit je neus: ’’loopneus’’, dan kan er sprake zijn van een lichte verkoudheid of een allergie. Witte snottebellen Wit snot is vaak het gevolg van teveel zuivelproducten. Wit snot is geen reden om direct alarm te slaan. Een verandering in hormoonhuishouding, zoals bij zwangere vrouwen, kan ook wit snot en/slijm veroorzaken.

Geel snot

Geel snot is niet normaal, er is mogelijk sprake van een virale of bacteriële infectie. De gele keur wordt veroorzaakt door de bacterie Staphyllococcus aureus. Het is bij geel snot niet nodig een arts in te schakelen, meestal verdwijnen de klachten na enkele dagen vanzelf. Houden de klachten langer dan een week aan en/of worden de klachten erger in combinatie met koorts dan is het wel raadzaam een arts te raadplegen.

Groen snot

Groen snot is een gevolg van een bacteriële of schimmelinfectie. De groen kleur wordt veroorzaakt door dode witte bloedcellen. Deze cellen helpen mee in de afweer tegen de infectie, gaan ze dood in het afweerproces dan laten ze een groen pigment los. Groen snot/slijm is niet normaal, maar ook niet direct gevaarlijk. De klachten verdwijnen meestal na enkele dagen vanzelf. Houden de klachten langer dan een week aan en/of gaat het gepaard met koorts dan is het raadzaam een arts te raadplegen.