Vergeten groenten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Breng je graag wat variatie in je menu? Wat groenten betreft, is de keuze groot. Maar kijk eens verder dan wat er tegenwoordig standaard in de winkelrekken ligt...

Een aantal groenten raakten met de tijd in de vergetelheid. Vaak onterecht! Als je van afwisseling houdt, ga dan eens aan de slag met deze ’vergeten groenten’!

Pastinaak

Pastinaak of witte peen (zie foto) kan je bereiden zoals wortelen, hoewel de kooktijd iets korter is. Pastinaken worden snel overgaar, dus test ze regelmatig. De smaak is minder zoet dan die van de gewone wortel en heeft iets weg van knolselderij. De smaak kan wel variëren: hoe langer pastinaken tijdens de vorst in de grond blijven zitten, hoe zoeter ze worden.

Rammenas

Rammenas of zwarte radijs bestaat in ronde en langwerpige wortels. Rettich en daikon zijn de witte varianten, die zachter smaken. Je kan rammenas rauw eten zoals radijs, bijvoorbeeld geraspt in een portie rauwkost. Je kan rammenas ook meekoken in een stoofpotje, of apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook. De smaak doet dan denken aan die van raapjes. Heb je liever dat je dat je rammenas wat minder sterk doorsmaakt? Laat hem dan 10 minuten weken in koud water. Wel goed uitknijpen voor je hem gebruikt.

Aardpeer

De aardpeer is een voedzaam knolgewas met een zachte, zoete smaak. Je kan aardperen koken (10 à 15 minuten), bakken of rauw raspen als ingrediënt voor een salade. Probeer ze ook eens als soepgroente. Van de aardpeer worden niet enkel de knollen gegeten, ook de verse scheuten zijn eetbaar.

Wortelpeterselie

De wortelpeterselie is een variant van de bladpeterselie en wordt vooral voor zijn witte penwortel gekweekt. Die wortel kan ook kort en bol zijn, vandaar dat deze groente ook wel knolpeterselie wordt genoemd. De smaak is een beetje nootachtig en houdt het midden tussen peterselie, pastinaak en selderij. Je kan de wortels als groente serveren of in soepen en stamppotten verwerken. Ook deze kan je weer gerast bij een salade doen. Het blad kan je als bladpeterselie gebruiken.

Veel kookplezier!