Verbeter je relatie met je schoonzoon/dochter!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zelfs de meest “flexibele” ouders steigeren af en toe wel eens bij het horen van het woord ‘schoonzoon’ of ‘schoondochter’. Die spanning kan iedereen wel missen dus hierbij geven we enkele tips om dit op diplomatische wijze aan te pakken.

1. Om spanningen te verminderen, is het altijd goed om eerst even zijn eigen gevoelens onder de loep te nemen. Het heeft geen zin om zich af te vragen hoe onze schoonzoon/dochter ons ziet of ons de bedenking te maken dat we niet in de smaak vallen.

Het beste is ons gewoon de vraag te stellen: “ Wat vind ik van deze persoon?”. Vele ouders keuren de keuze van hun kinderen af en zijn trouwens niet bang om dat ook te tonen want hun zoon of dochter had misschien wel beter kunnen vinden. In dat geval is het niet zo verwonderlijk dat je schoonzoon- of dochter een defensieve houding aanneemt.

Vraag je dus eens gewoon even af hoe je deze persoon in je leven hebt verwelkomd.

2. Het is ook belangrijk dat je je niet gaat bemoeien met je het privéleven van je kinderen. Zelfs als je denkt alles te weten over je kind (zeker wat of wie het beste is voor hem/haar), kan je toch beter niet te veel opmerkingen maken. Het is normaal dat je als ouder ongerust bent of je kind wil beschermen maar daardoor ben je niet altijd even objectief.

Als je kind je er zelf over aanspreekt, is het uiteraard wel belangrijk dat je een luisterend oor biedt en advies geeft zonder te oordelen.

3. Als je het gevoel hebt dat je schoonzoon of –dochter helemaal geen interesse toont voor jullie als gezin en bijvoorbeeld nooit tussenkomt in een gesprek aan tafel, dan kan je dat uiteraard storen. Het is misschien een erg introvert persoon of zijn/haar ouders hebben dit misschien nooit gestimuleerd?

Probeer in dit geval de zaken niet te forceren en probeer zelf af en toe een gesprek aan te gaan. Vraag eens hulp om de tafel klaar te zetten of mee af te ruimen, zo kan je toch wat praten zonder echt een gesprek aan te gaan. Voel je dat hij/zij hier ook niet voor openstaat? Laat die stilte dan gewoon even voor wat het is. Zo kan je het vertrouwen winnen en de relatie kan nog steeds openbloeien op lange termijn.

4. Wees extra voorzichtig als je kleinkinderen hebt want zij worden helaas vaak het slachtoffer van familieruzies. Hoe erg je iets ook irriteert, zorg dat je relatie met je kleinkinderen er niet onder lijdt. Spreek je dus ook niet uit over de manier waarop je schoondochter/zoon opvoedt of opvoeding ziet. Je zal daar niks mee bereiken.

Iedereen heeft over opvoeding meningsverschillen met zijn ouders of schoonouders maar je hoeft daarom niet altijd je mening te geven. Zorg gewoon dat je relatie met je kleinkinderen goed blijft, ze hebben jou nodig!

5. Het is niet altijd makkelijk voor ouders als de kinderen hun vleugels uitslaan en het nest verlaten. Er is dus niks mis mee dat je dat even moet verwerken maar dat wil niet zeggen dat je je nog ongevraagd met bepaalde zaken mag bemoeien. Hoe goed je het ook bedoelt, dit kan altijd in slecht aarde vallen en ook de relatie met je schoonzoon/dochter beïnvloeden.

Probeer dus te aanvaarden dat je kind nu zijn eigen leven heeft en die houding zal voor iedereen een positieve invloed hebben.