Veilig wachtwoord?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je koopt regelmatig wat op het internet en je bent lid van verschillende forums. En dat doe je allemaal met hetzelfde wachtwoord?! Fiftytoo legt je uit hoe het veiliger kan!

Wat is een veilig wachtwoord?

Hoe langer je wachtwoord is, hoe veiliger. Gebruik best een wachtzin: die is langer dan een gewoon wachtwoord, waardoor het veilig én makkelijk te onthouden is. Voeg in de zin nog hoofdletters, cijfers en leestekens toe en je hebt al een sterk wachtwoord.

Wat is een wachtzin?

Een wachtzin is een zinnetje dat je als wachtwoord gebruikt. Een zin is lang (dus veilig) én makkelijk te onthouden. Voeg in de zin nog hoofdletters, cijfers en leestekens toe en je hebt al een sterk wachtwoord. Bijvoorbeeld: “BelgiëNaarHetEK16!”

Zijn cijfers, hoofdletters en symbolen nodig?

Cijfers, hoofdletters en symbolen maken je wachtwoord moeilijker te kraken. Zonder deze zijn er maar 26 mogelijkheden per karakter, waardoor het makkelijk wordt om een wachtwoord te ontcijferen. Met cijfers, hoofdletters en symbolen daarentegen zijn er veel meer mogelijkheden per karakter!

Zet dus cijfers, hoofdletters en symbolen in het midden van je wachtzin. Voorbeeld: Hoera!

Hoe kan ik best wachtwoorden onthouden?

Maak een wachtzin en gebruik herkenbare variaties die je zelf makkelijk kan onthouden, maar voor anderen moeilijk te raden zijn. Bijvoorbeeld:

- Voor je profiel op je lievelingsforum: Welkom,500Commentaren! - Voor je Twitter-profiel: Welkom,100Vrienden!

Heb je toch moeite om je wachtwoorden te onthouden en wil je ze ergens noteren? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

- Op je computer maak je best gebruik van een wachtwoordkluis. Gebruik hiervoor betrouwbare programma’s zoalsLastpass, Dashlane of 1Password, enz. Sla wachtwoorden alleszins nooit je op in een Word-document, in je mail of in de notities van je smartphone. - Op papier zorg je ervoor dat je wachtwoord veilig is opgeborgen en niet in de buurt van je computer ligt. Schrijf ze niet op post-its die je aan je scherm hangt of ergens op je bureau legt.

Heb je altijd een ander wachtwoord nodig voor verschillende websites of applicaties?

Wachtwoorden hergebruiken is geen goed idee. Als je gegevens gehackt worden op 1 site dan probeert men meestal ook meteen met dat wachtwoord op andere sites in te breken op jouw account.

Daarom raden we aan om voor je belangrijke accounts, zoals je e-mail en je Facebook-profiel, lange en totaal verschillende wachtwoord te gebruiken. Gebruik hiervoor best een wachtzin: dat is veiliger én makkelijker te onthouden.

Bron: www.safeonweb.be