Veilig vrijen, ook na je vijftigste

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Veel 50-plussers praten niet over veilige seks. Ze hebben het verleerd.

Veel 50-plussers zijn niet gewend om openlijk over veilige seks te praten. Maar als je vaste partner uit je leven verdwijnt, moet veilige seks weer een thema worden.

Veilig vrijen, ook na je vijftigste?

Als je partner overlijdt of je na je vijftigste beslist uit elkaar te gaan, wil dat niet zeggen dat je geen zn meer hebt in seks. Integendeel, als je iemand nieuw leert kennen, kan lichamelijkheid een belangrijk element in het begin van de relatie zijn.

Toch rust er nog een taboe op veilig vrijen... vooral in Europa. In Amerika worden er steeds vaker cursussen en campagnes georganiseerd om ouderen bewust te maken van seksueel overdraagbare ziekten en hoe je ze kan voorkomen.

Praten over veilige seks?

Voor veel vrouwen lijkt het een grote drempel om een nieuwe partner om een bewijs te vragen of hij getest is op HIV bijvoorbeeld. In de VS bijvoorbeeld treft nu al 16 % van de nieuwe HIV/AIDS besmettingen mensen boven de 50 jaar en 25 % van de bestaande patiënten zijn 50 jaar en ouder.

De realiteit is dat veel ouderen die een nieuwe relatie starten het moeilijk vinden om over veilig vrijen te praten met hun nieuwe partner. Dat is vreemd, omdat 50-plus vrouwen in een periode van hun leven komen die gekenmerkt wordt door wijsheid en kracht. Dit moet ook van toepassing zijn op hun seksuele leven en in de praktijk ontbreekt het daar vaak aan als het om bescherming tegen soa’s gaat.

Hoe veilig vrijen?

Laat je beiden testen aan het begin van de relatie en gebruik een condoom in de eerste 3 maanden van een nieuwe relatie. Na 3 maanden moet opnieuw getest worden en pas dan kan zonder condoom worden gevreeën.

Geloof je niet dat je nieuwe partner trouw is, blijf dan met condoom vrijen.