Veilig op de fiets in de stad

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Met enkele tips van ’Brussel Mobiel’ zit jij veilig op je fiets in de stad!

Fietsen in de stad is niet altijd eenvoudig; je plaats vinden tussen het verkeer, je zichtbaar maken, rekening houden met de andere weggebruikers... En toch kan het erg veilig, zolang je een paar belangrijke regels in acht neemt!

Zorg dat je wordt opgemerkt.

Als je geen oogcontact hebt met een bestuurder, moet je ervan uitgaan dat hij jou niet gezien heeft: je bent dus in gevaar. Zorg dat je gezien wordt in je fietsuitrusting; reflectoren en een verlichting die werkt zijn verplicht. Maar ook gekleurde of witte kledij in plaats van donkere jassen, een helm, fluorescerende banden aan de enkels of aan de polsen kunnen helpen!

Opgepast voor de dode hoek!

Een dode hoek is het deel vooraan, opzij en achteraan het voertuig dat niet te zien is in de achteruitkijkspiegel. Het risico dat de bestuurder jou niet gezien heeft, is bijzonder groot bij grote voertuigen (bus, autocar, oplegger, vrachtwagen en grote bestelwagen).

Haal een zwaar voertuig nooit rechts in, zelfs als het stilstaat: het risico bestaat dat je je in de dode hoek bevindt en dat je, als het voertuig naar rechts afdraait, onder de wielen terecht komt. Dit is de oorzaak van heel wat dodelijke ongevallen.

Openslaande deuren in de stad

Het verkeersreglement verplicht bestuurders (dus ook fietsers) rechts te houden.

In de geest van het verkeersreglement moet een fietser zich ook wapenen tegen de onvoorzichtigheid van anderen en tegen onvoorziene obstakels. Hij moet dus op een redelijke afstand van de portieren van geparkeerde wagens blijven. Voorzie een minimumafstand van ongeveer 1 meter: dat behoedt je voor openzwaaiende portieren en automobilisten die hun parkeerplaats verlaten.

Volg een ’duidelijke lijn’

Onduidelijke bedoelingen liggen aan de basis van heel wat ongevallen. Zorg ervoor dat je bedoelingen nooit dubbelzinnig kunnen worden geïnterpreteerd. Uiterst rechts rijden wordt bijvoorbeeld geïnterpreteerd als "ik wil mij laten inhalen".

Als je rechtdoor fietst, volg dan een rechte lijn, zonder uit te wijken naar de open parkeerplaatsen tussen de geparkeerde voertuigen.

Sla in alle veiligheid links af

Links afslaan is een moeilijk manœuvre.

Als je rechtstreeks links wil afslaan, geef je dit aan door je arm uit te steken op een bepaalde afstand van het kruispunt. Neem een duidelijke plaats in: door meer naar het midden van de weg te gaan rijden, maak je duidelijk dat je wil afdraaien. Vermijd altijd bruuske manoeuvres.

Uit voorzichtigheid, in functie van je fietsrijervaring of in moeilijke situaties (zware voertuigen, meerdere files, tramsporen), kan je er de voorkeur aan geven om "links af te slaan via rechts". Voer je manoeuvre in twee fasen uit: je rijdt naar het verkeerslicht van de dwarsstraat aan je rechterkant en wacht tot het groen wordt.

Op bepaalde kruispunten met verkeerslichten vergemakkelijkt een opstelvak voor fietsers het links afslaan. Door je in het opstelvak vóór de wagens te plaatsen, ben je zichtbaarder en veiliger.