Tweetaligheid zou dementie vertragen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Twee talen beheersen en spreken is een uitstekende vorm van hersengymnastiek en het vertraagt de effecten van degeneratieve hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Dit wordt aangetoond door een studie van Ellen Bialystok, professor psychologie aan de York Universiteit van Toronto.

In de studie werden 450 Alzheimerpatiënten gevolgd, waarvan de helft ééntalig was, de andere helft tweetalig. Bij de tweetalige groep werden de symptomen van dementie vier tot vijf jaar later vastgesteld dan bij de ééntalige groep.

Tweetaligheid beschermt dus niet tegen de ziekte van Alzheimer zelf, maar als de ziekte toeslaat, zijn tweetalige personen veel beter gewapend tegen de symptomen ervan. "Ze zijn in staat de ziekte onder controle te houden", zegt Bialystok.

Hoe vroeger je een tweede taal leert en spreekt, hoe groter het positieve effect later zal zijn. Maar een tweede taal studeren op je 40, 50 of 60 blijft wel degelijk nuttig om mogelijke dementie te vertragen. Meer algemeen stelt Bialystok dat elke vorm van oefening voor je hersenen, je hele leven lang, bijdraagt tot het opbouwen van een "cognitieve reserve". Het is die cognitieve reserve die een sleutelrol speelt in het weerstand kunnen bieden aan de negatieve effecten van veroudering en ziekte.

Train je brein dus! Om te beginnen, kan je al eens een kijkje nemen op onze Franstalige Fiftytoo-site.