Tweetalige mensen herstellen sneller na beroerte

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

En dat is niet de enige reden waarom je een tweede taal zou moeten leren of ze moet onderhouden!

Tweetalige mensen hebben twee keer meer kans om te herstellen van een beroerte, dan mensen die maar één taal spreken.

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh. Zij onderzochten honderden mensen die een beroerte hebben gehad en ontdekten dat 40 procent van de tweetalige patiënten, na verloop van tijd weer ’normaal’ functioneerden. Bij patiënten die slechts één taal spreken, was dit een op de vijf.

De resultaten zijn opvallend omdat lang is gedacht dat het kunnen spreken van meerdere talen, niet relevant was voor de gezondheid. Dit onderzoek lijkt aan te tonen dat tweetaligheid de hersenen beschermt tegen vernietigende schade.

Hersenen trainen helpt tegen verschillende ziekten

De woordvoerder van het wetenschappelijk onderzoek legt uit: "Tweetaligheid zorgt ervoor dat mensen kunnen omschakelen van de ene naar de andere taal. Deze omschakeling is een praktische manier van je hersenen trainen, iets wat van pas komt als je moet herstellen van een beroerte."

Hetzelfde onderzoeksteam ontdekte eerder dat mensen die meer talen spreken op latere leeftijd dementie ontwikkelen, dan degene die één taal spreken.

Uit een andere studie, in samenwerking met UZ Gent en UZ Brussel, werd duidelijk dat tweetaligheid de negatieve symptomen van Alzheimer met vier tot vijf jaar kan uitstellen.