Tumoren groeien sneller door cholesterol

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een cholesterolrijk dieet kan kankercellen overactiveren en tumoren honderd keer sneller doen groeien.

Onderzoekers ontdekten dat een te hoog cholesterolgehalte, en dan vooral ’slechte’ cholesterol (LDL), nefast is. Het kan het risico op een hartaanval of beroerte vergroten. En er is ook een verband vastgesteld tussen een cholesterolrijk dieet en darmkanker.

Tumoren groeien sneller door cholesterol

De onderzoekers gaven één groep muizen cholesterolrijke voeding te eten. Een tweede groep bestond uit genetisch gemodificeerde muizen, die van nature meer cholesterol produceerden. In beide gevallen leidde de extra cholesterol tot de vermenigvuldiging van darmstamcellen.

Hoe hoger het cholesterolniveau, hoe sneller de stamcellen zich deelden, met als gevolg dat de darmen van de muizen langer werden. De vermenigvuldiging van stamcellen betekende echter ook dat de groei van tumorcellen aanzienlijk versnelde.

Of cholesterolverlagende medicijnen ook het risico op darmkanker kunnen verminderen, is niet duidelijk.

Cholesterol verlagen

De Britse National Health Service (NHS) waarschuwt dat verzadigde vetten het cholesterolniveau verhogen en raadt patiënten aan vette voeding zoals vet vlees of kaas te vermijden. Wel gezond zijn onverzadigde vetten, zoals die in noten en avocado.