Tuinieren zonder pesticiden? Het kan!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Tuinieren zonder pesticiden betekent dat u uw tuin bewerkt zonder dat u moet teruggrijpen naar chemische producten. Het betreft een hele reeks maatregelen die eerder een goede gewoonte zijn dan dat ze een echte inspanning vergen. Het doel? Natuurlijk mooie en sterke planten!

1. Hou rekening met de bodem en het klimaat

Is de bodem kalkhoudend, kleiachtig of zanderig? Woont u in een zacht klimaat, een zee- of bergklimaat of in een winderige regio? Houd er rekening mee wanneer u een plant wilt kopen… vooral indien u zich in het buitenland bevindt! Vermijd gevoelige planten die meer inspanningen vergen bij het onderhoud.

2. Kies een goede plaats voor de plant

Tips: 

- Lavendel aan de voet van de rozenstruik verjaagt bladluizen. 

- In de moestuin, verjagen rozemarijn en prei de wortelvlieg.

Is de plant sterk genoeg om in de schaduw te kunnen groeien? Informeer u over de noden van uw planten op het vlak van zonlicht en blootstelling aan het licht. Indien uw plant, ondanks uw zorgen, toch verwelkt, staat ze waarschijnlijk niet op de juiste plaats. Sommige planten beschermen zich door dicht bij elkaar te staan tegen aanvallen van vernielende dieren en ziektes.

3. Bevorder de biodiversiteit

In een tuin zonder pesticiden dringt een grote diversiteit aan planten zich op. Een dergelijke tuin volgt het voorbeeld van natuurlijke tuinen, waar het ecosysteem aan het werk is: de ene voedt zich met de andere… zodat er een juist evenwicht ontstaat. Door verschillende plantensoorten te gebruiken, beschermt u uw tuin tegen een algehele overwoekering door schadelijke dieren en ziektes. Vergeet niet dat bepaalde hagen en planten een uitstekende thuis zijn voor roofdieren.

4. Geef de voorkeur aan wisselbouw in de moestuin

Plant uw groenten niet elk jaar op dezelfde plaats. Aangezien de groenten altijd weer dezelfde voedende elementen aanboren, zal de bodem uitgemergeld worden. Door wisselbouw vertraagt u ook de terugkeer van bepaalde ziektes die via de bodem doorgegeven worden.

Voor een goede wisselbouw, verdeelt u de moestuin in drie à vier zones, waarop de groenten jaar na jaar doorschuiven: 

- het 1ste jaar: vrucht- en bolgewassen: tomaten, aubergines, uien... 

- het 2de jaar: wortel- en knolgewassen: aardappelen, rapen, wortelen, prei...
- het 3de jaar: peulgewassen: erwten, bonen... 

- het 4de jaar: bladgroenten: slasoorten, spinazie... Sommige groenten gedijen zeer goed naast elkaar terwijl andere helemaal niet groeien als ze naast elkaar staan.

5. Regelmatig onderhoud van de tuin

Observeer uw planten dagelijks zodat ze gezond blijven. Begiet ze, snoei de struiken, verwijder het onkruid, afgebroken takken, dode bladeren en zieke of door parasieten aangetaste stekken. Luchtcirculatie zorgt ervoor dat vochtigheid afgedreven wordt en verhindert schimmelziekten. Bemest uw planten bovendien met behulp van organische stoffen.

Wist u dat… chemische mest in de moestuin meer insecten aantrekt dan organische meststoffen?

6. Preventie en natuurlijke middelen tegen ziektes en vernielers van gewassen

Sommige plantensoorten zijn beter bestand tegen ziektes of kunnen beter tegen vernielers van gewassen. Verwijder de loten waar geen kracht in zit en die u maar niet in een goede staat krijgt. Gooi de zieke stekken bij voorkeur in een gewone vuilnisbak of verbrand ze. Doe ze zeker niet bij uw compost! Extra tip: bescherm uw fruitstruiken met behulp van netten.

Tips: indien een stek, ondanks alles, ziek wordt of overwoekerd wordt door bladluis, bestaan er natuurlijke producten om die stek te verzorgen:

- Groene zeep tegen bladluis en jonge schildluizen. Verdun 200g groene zeep in 10 liter water en verstuif het water over de bladeren, vooral de jonge loten.
- Look voorkomt schimmelziekten. Plet een knoflookbol in een vijzel en laat hem gedurende 48 uur weken in 10 liter water. Filter en verstuif het water over de bladeren.
- Varens zijn doeltreffend tegen bladluis, huisjesslakken en naaktslakken. Laat een kilo varens gedurende 10 dagen weken in een liter water. Filter en verstuif het water over de bladeren.

Wist u dat… ook uw tuingereedschap ziektes kan overdragen? Maak het dus grondig schoon na gebruik. Indien nodig kunt u het ontsmetten.

Meer weten

- Composteren en kringlooptuinieren, Ivo Pauwels, VLACO Uitgeverij Lannoo
- Stappen naar een ecologische tuin: aanleg en beheer, Geertje Coremans, Evelyne Fiers en Greet Tijskens. Velt, 2008
- www.durftunierenzonder.be