Tuinieren zonder het milieu te schaden

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wie een mooie tuin aanlegt, mag trots zijn op zijn groene vingers? Zo eenvoudig ligt het niet. Want je doet zonder twijfel een aantal ingrepen die niet goed zijn voor het milieu. Hoe kan je de ecologische voetafdruk van je tuin beperken?

Britse wetenschappers brachten in kaart op welke manier groene vingers een impact hebben op het milieu, en de resultaten zijn verrassend. De klassieke tuin blijkt een zware tol te eisen.

Grasmaaier

Een grasmaaier op benzine stoot CO2 uit. Wil je milieubewust tuinieren, kies dan voor een elektrisch model. Zo spaar je tientallen kilo’s CO2 per jaar.

Bewateren en bemestenEen doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur. Daar komt een gezin met vier personen een hele dag mee toe!

En heb je al eens nagedacht over de impact van chemische meststoffen op de fauna en flora, bijvoorbeeld op vlinders? Wie milieuvriendelijk tuiniert composteert zoveel mogelijk materiaal uit de eigen tuin: gazonmaaisel, houtschors, afgevallen bladeren, ... In het artikel ’Composteer thuis’ lees je hoe je dit best aanpakt. Compost brengt niet alleen voedingsstoffen in de grond, het verbetert ook de structuur van de bodem. Wil je toch nog meststoffen strooien, kies dan voor niet-chemische meststoffen.Minder bekend zijn de schadelijke effecten van potgrond, waarvoor kostbare veengebieden afgegraven worden. Die veengebieden zijn belangrijke natuurlijke opslagvaten van CO2. De potgrond die je gebruikt als compost, stoot best veel CO2 uit. Vermijd of beperk dus het gebruik ervan.

Welke planten kiezen?Hou rekening met de natuurlijke fauna en flora en kies voor inheemse planten. Zo bescherm je de inheemse biodiversiteit. Door de handel in uitheemse sierplanten in te perken zullen er ook veel minder plantenziekten voorkomen.

Bovendien zorgt een kleinere vraag naar uitheemse sierplanten ervoor dat er minder getransporteerd moeten worden en is er ook weer minder CO2-uitstoot.


Veel ecologisch tuinplezier gewenst!