Tuinieren in harmonie met de natuur

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Steeds meer mensen maken de overstap naar een ecologische tuin of moestuin. We willen tuinieren in harmonie met de natuur, we willen het maximum uit onze moestuin halen maar gebruiken liever geen chemische producten op onze groenten & fruit en als het even kan willen we ook dat vervelend onkruid op een snelle, ecologische & makkelijke manier verwijderen. Wil ecologisch (moes)tuinieren echter zeggen dat we niet mogen ‘spuiten’ in onze tuin? Helemaal niet!

Producten van Naturen bijvoorbeeld, mag je met een gerust hart gebruiken in jouw ecologische tuin of moestuin. In een ecologische tuin mag je namelijk producten gebruiken tegen bladluizen, wolluizen, schild- en dopluizen, witte vlieg, spint, slakken en mieren. Maar dan alleen met producten die gemaakt worden uit stoffen uit de natuur zelf, zoals koolzaadolie, pyrethrum, ijzerfosfaat of spinosad, een actieve stof uit een bodembacterie. Ook tegen ziekten als echte en valse meeldauw bestaan er kant-en-klare biologische middelen op basis van zwavel en kopersulfaat. In biologische onkruidbestrijders zitten ondermeer organische vetzuren.

Er komen steeds meer tuinproducten op de markt met grondstoffen van natuurlijke oorsprong, in lijn met de EG-verordening voor de biologische landbouw. Geen groene hocus pocus maar wetenschappelijk onderbouwd én erkend. De tijd dat ecologische producten ingewikkeld in gebruik waren, duurder en minder efficiënt, ligt definitief achter ons. Handige verpakkingen, eenvoudig gebruik en een krachtige werking – dat is waar de nieuwe generatie ecoproducten voor staat.

Kies dus resoluut voor slakkenkorrels die wel je slakken bestrijden maar onschadelijk zjin voor de nuttige slakkenetende dieren als lijsters, merels, padden en egels (of je huisdieren!). Gebruik een product tegen bladluizen, zonder de lieveheersbeestjes of mezen te treffen. En geef je kruiden en tomaten in pot vloeibare mest voor de biotuin – je groenten eet je toch liever puur natuur? En dacht je nog altijd dat onkruid verwijderen enkel handmatig kan of met chemische middelen? Niets is minder waar, want er zijn nu ook snelwerkende onkruidbestrijders op basis van azijnzuur.

Kriebelt het om ook jou tuin ecologisch aan te pakken? Neem dan eens een kijkje op www.naturen.be en download de ontdekkingsbon! Toch nog niet zo heel goed thuis in de wereld van ecologisch tuinieren? Surf dan ook eens naar de Naturen Facebook pagina. Aan de hand van wekelijkse, praktische tips word je stap voor stap gegidst naar een ecologische tuin. Want alle kleine beetjes helpen!