Tuinier nooit zonder handschoenen!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Meer giftige planten in Vlaamse tuinen dan men denkt!

Nu we allemaal op het einde van de zomer weer aan het werk gaan in de tuin, is het goed te weten dat niet alle groen gezond is! Integendeel, ook in jouw tuin staan zeker giftige planten! Planten die kunnen doden, of planten die na aanraking ontstekingen of andere huidaandoeningen veroorzaken.

Uit oproepen van het Antigifcentrum blijkt dat bij 75% van de vergiftigingen met planten jonge kinderen het slachtoffer zijn, vooral peuters en kleuters van 0 tot 4 jaar die nogal eens de neiging hebben dingen in de mond te steken en die door hun lage lichaamsgewicht sneller reageren op een dosis gifstoffen dan volwassenen. De meeste ongevallen met kinderen lopen echter goed af. Slechts in 1 geval op 7 neemt men klachten waar zoals maagpijn, buikkrampen, diarree, misselijkheid, braken. Nog minder vaak komen huidreacties, koorts, bleekheid, onwel voelen voor en slechts uitzonderlijk neurologische symptomen (slaperigheid, opwinding, verwijding van pupillen) of cardiovasculaire symptomen (bloeddrukdaling, brady- of tachycardie).

Bij ongevallen met planten bij volwassenen, gaat het meestal om huidirritaties, maagdarmklachten en oogletsels. Soms gebeuren er ook ongevallen veroozaakt door gebrekkige plantenkennis of verwarring met andere planten; een belangrijke waarschuwing voor zij die aan zelfmedicatie doen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Ook jij moet opletten als je in de tuin aan het werk gaat!

- Als je in de tuin of huiskamer met planten werkt of planten aanraakt, trek dan minimaal handschoenen aan en zet eventueel een mondkapje op.
- Zorg dat je de namen kent van de planten in en rond je huis.
- Schaf bij voorkeur onschadelijke soorten aan, er zijn gelukkig meer niet-giftige dan giftige planten.
- Leer kinderen verantwoord met planten omspringen.
- Wrijf nooit in de ogen nadat je planten hebt aangeraakt.

Vaak voorkomende giftige planten in Vlaamse tuinen

Jij hebt geen giftige planten in je tuin? Wat dacht je dan van de buxushaag? Of van die prachtige azalea of rododendron op je terras? Die schattige boterbloemen op het gras? Of die ongelofelijke blauweregen aan je muur? Maar ook veel nuttige planten waar we dagelijks mee in contact komen, zijn giftig, of alleszins sommige delen van de plant. Bijvoorbeeld alle groene delen van tomaten of aardappelen zijn giftig! Bonen bevatten in rauwe toestand gifstoffen, die pas door koken onschadelijk worden gemaakt.

Belangrijk is vooral dat jij weet wat er in je tuin groeit en er de tijd voor neemt de planten in je tuin te begrijpen!