Tips tegen je eerste grijze haren

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Blond, brunette of zwartharig; die eerste grijze haren spelen iedereen parten.

Grijze haren duiken op als je lichaam stopt met het produceren van pigmentcellen, ook gekend als de melanine in je haarstrengen die hen hun kleur geeft. Je haar verandert dus niet echt van kleur naar grijs, maar wordt dus gewoon gedepigmenteerd of kleurloos.

De belangrijkste oorzaak van grijze haren zijn je genen. Werden je moeder of vader al op jonge leeftijd grijs, dan is de kans groot dat jou hetzelfde staat te wachten. Daarnaast worden blanke mensen ook eerder grijs dan eender welke andere etniciteit. Wie blank is begint meestal rond z’n dertigste de z’n eerste grijze haren op te merken, bij mensen van Afro-Amerikaanse of Aziatische etniciteit gebeurt dat pas veel later.

Wat kun je doen tegen die eerste grijze haren?

Wat je ook doet, uittrekken is nooit een goed idee. Wanneer je herhaaldelijk je grijze haren uittrekt kan je de haarfolikkel beschadigen, waardoor het haar na verloop van tijd gewoon niet meer teruggroeit.

Blondines hoeven zich weinig zorgen te maken om hun eerste grijze haren, want je merkt ze amper op. Zolang als het aantal witte haren beperkt is en ze niet te dicht bij elkaar voorkomen kan je de zaak onder controle houden met highlights of kleurspoelingen. Heb je al dikkere haarstrengen van grijs haar? Dan bieden highlights in verschillende schakeringen van asblond de oplossing. Zo onderdruk je een mogelijke geelachtige gloed en vermijd je een opvallende uitgroei. Met die oplossing heb je ook geen frequente bijkleuringen nodig.

Er bestaan ook herpigmentatie-behandelingen, die helpen om de natuurlijke kleur te herstellen in middelblond of bruin haar. Bij zo’n behandeling worden kunstmatige haarpigmenten aangebracht in de witte haren en zo wordt de natuurlijke haarkleur hersteld. Blondines, roodharigen en zwartharigen hebben pech: bij hen scoort deze methode maar povere resultaten.

Met een uitwasbare haarkleuring kan je tot de helft van de grijze haren bedekken. Houd er rekening mee dat de grijze haren meer kunstmatige pigmenten absorberen.

Er zijn ook shampoos en conditioners speciaal voor kleurbehandelingen op grijs of platinablond haar. Ze zorgen voor een koele glans en vermijden een geelachtige gloed.

Om middelbruin haar te verkrijgen kan je best eerst een test doen met een donkerblonde haarkleuring. En terwijl de kleur wasbeurt na wasbeurt stilaan verdwijnt, kun je zo langzaam overgaan naar een donkerdere kleuring.

Producten voor thuisgebruik zijn erg handig. Gebruik thuis een van de nieuwe ammoniakvrije moussekleuringen. Die maken het kleuren van je haar echt kinderspel, zelfs voor het mooi bedekken van grijs haar, ook als je nooit eerder je haar gekleurd hebt. En je hebt geen last van vlekken op het tapijt of van een geur in huis.

Wil je je haar niet kleuren, dan zijn highlights een goed alternatief om je grijze haren te camoufleren. De verschillende tinten die je lokken hierdoor verkrijgen zorgen ervoor dat grijze haren moeiteloos versmelten met de rest van je lokken.