Tips om je bloemen langer vers te houden

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wie houdt er niet van een mooi boeketje snijbloemen? Je huis fleurt ervan op! Maar hoe hou je ze zo lang mogelijk vers?

Als de bloemblaadjes al na drie dagen afvallen is de blijdschap over je boeket snel voorbij. Als je het water in je vaas begint te ruiken ook! Volg deze eenvoudige tips en je zal heel wat langer kunnen genieten van de bloemenpracht!

Een goede voorbereiding

Kies best een glazen of porceleinen vaas. Metaal kan je best vermijden want de hoge zuurtegraad kan schadelijk zijn voor je snijbloemen.

Verzorg je boeketje al vóórdat je het in een vaas zet! Snij eerst alle stengels schuin af en verwijder alle blaadjes die onder water zouden komen.

Vul de vaas met lauw water en voeg bloemenvoeding toe. Bloemenvoeding wordt vaak in poedervorm meegegeven bij een boeketje, maar het bestaat ook in vloeibare vorm.

Kies de ideale plaats

Snijbloemen houden van licht, maar ze krijgen het te warm als ze rechtstreeks in de zon staan. Ook naast elektrische toestellen krijgt je boeket het te warm.

Snijbloemen houden evenmin van tocht en van rook.

Wist je dat (over)rijp fruit gas uitstoot? Dat zorgt ervoor dat bloemen sneller verwelken. Zet je vaas dus niet naast de fruitmand.

Zorg voor je boeket

Ververs het water regelmatig. Om de dag verversen is ideaal. Zo voorkom je dat er zich bacteriën ophopen. Voeg telkens opnieuw wat bloemenvoeding toe. Die voeding remt ook de groei van micro-organismen in het water. Heb je geen bloemenvoeding in huis, ververs het water dan dagelijks.

Ook een paar druppeltjes bleekmiddel helpen om de bacteriën te doden. Wat citroensap in het water is goed voor een frisse geur.