Tips & Tricks: Alternatieve bronnen van calcium

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

We hebben calcium nodig om te zorgen voor de aanmaak en instandhouding van onze botten, maar steeds meer mensen lijden aan lactose-intolerantie en mogen geen zuivelproducten eten. Gelukkig zijn er alternatieven!

• Koemelk: 113 mg / 100 g

• Wakame: 1300 mg / 100 g

• Parmezaan: 1.200 mg / 100 g

• Sardienen in blik: 400 mg / 100 g

• Tofu: 350 mg / 100 g

• Geitenmelk: 325 mg / 100 g

• Peterselie: 250 mg / 100 g

• Amandelen: 250 mg / 100 g

• Spinazie: 168 mg / 100 g

• Waterkers: 210 mg / 100 g

• Droge geitenkaas: 200 mg / 100 g

• Sojabloem: 154 mg / 100 g

• Chocolade: 105 mg / 100 g

• Broccoli: 76 mg / 100 g

• Gekookte witte bonen: 60 mg / 100 g

• Vis en vlees: 10 à 40 mg / 100 g

• Gedroogde vijgen: 64 mg / 100 g

• Sperziebonen: 60 mg / 100 g

• Sinaasappelen: 52 mg / 100 g

Water

• Hépar: 555 mg / l

• Contrex: 550 mg / l

Concrete tips

Om te beginnen: drink veel water, want sommige soorten bevatten erg veel calcium. Zet daarnaast ook regelmatig vis op het menu, zoals verse sardienen of sardienen uit blik, schelvis, ansjovis of haring. Ook erg voedzaam zijn zetmeelhoudende producten zoals spliterwten, kruisbloemigen (kool, peterselie, waterkers, spinazie, snijbiet, venkel, enz.) en gedroogd fruit. En probeer eens algen (wakame), soja en geitenmelk uit of doe wat sesamzaadjes in je salades.

Smakelijk!