Tijd om vastgoed te kopen?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Sinds begin 2012 dalen de vastgoedprijzen in Vlaanderen. Dat is voor het eerst. Ook in Brussel en Wallonië is er een dalende trend. Bovendien worden hypothecaire leningen steeds goedkoper. Is het dan hét moment om vastgoed aan te kopen?

De barometer voor immobiliën

Door de rol die ze spelen bij de verkoop van vastgoed, hebben notarissen een zeer volledig zicht op de evolutie van vastgoedprijzen in België. Ze publiceren dan ook elk kwartaal een ’Notarisbarometer’. Hierin vatten ze samen wat de evoluties zijn op de immobiliënmarkt.

Volgens de meeste recente barometer ziet het eerste kwartaal van 2012 er hoopgevend uit. Er wordt melding gemaakt van een daling van de prijzen voor vastgoed, en dit zowel voor woonhuizen als voor appartementen, in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

De prijs van een appartement

De gemiddelde prijs van een appartement in België bedroeg 198.372 euro in de eerste drie maanden van dit jaar. Een daling van 4,6 % tegenover het laatste kwartaal van 2011. De daling van de prijzen was het meest opvallend in Brussel, waar de gemiddelde prijs met maar liefst 8,7 % daalde. Maar ook in Vlaanderen en in Wallonië daalden de prijzen, met respectievelijk 2,6 % en 1,3 %. In Vlaanderen dalen de prijzen vooral in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. In Limburg is er zelfs nog een stijging vastgesteld.

De prijs van een woning

Voor een woonhuis betaalde je in het eerste kwartaal gemiddeld 222.434 euro, eveneens een daling. De prijsdaling voor woningen is echter minder uitgesproken dan voor appartementen. Ditmaal is de daling het grootst in Wallonië (- 1,3 %), maar ook Brussel (- 0,6 %) en Vlaanderen (- 0,4 %) volgen de trend.

Lage tarieven voor een hypothecaire lening

In Je spaargeld, is het nog veilig? kon je al lezen over de lage rentes die tegenwoordig van toepassing zijn op je spaarboekje. Maar wanneer de rentes op spaarboekjes laag zijn, betaal je ook erg weinig voor een hypothecaire lening. En de combinatie van goedkope leningen en lage vastgoedprijzen is absoluut interessant voor wie een investering in vastgoed wel ziet zitten!