Tepelvocht: wanneer naar de arts?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wat doe je als je bloed aan je tepel opmerkt?

Voor vijftigplussers kan het zien van tepelvocht alarmerend zijn. Tepelvocht ken je uit je zwangerschap of borstvoedingsperiode, maar nu? Er is geen reden tot paniek. Tepelvocht kan inderdaad een symptoom zijn van bijvoorbeeld borstkanker, maar dat is eerder de uitzondering dan de regel.

Het is altijd best contact op te nemen met je gyn wanneer je borstverlies vaststelt. Tepelvocht van slechts één borst en een borst die spontaan vocht afscheidt zonder dat jij je borst aanraakt, stimuleert of irriteert, zijn goede redenen om naar de dokter te stappen. Maar ook als het vocht uit je tepel bloederig is, is dat niet normaal. Laat je echter niet misleiden door de kleur. Zowel abnormale als normale tepelontlading kan helder, geel, wit of groen van kleur zijn.

Normaal vochtverlies komt vaker voor in beide tepels en vooral als de borsten worden samengedrukt. Sommige vrouwen die zich zorgen maken over de afscheiding van de borsten, kunnen het zelfs verergeren. Ze doen dit door herhaaldelijk in hun tepels te knijpen om de tepel te controleren. Daarom blijf je maar beter van je tepels af tot je bij je arts op bezoek kan gaan.

Normale ontlasting van de tepels kan ook wanneer jouw tepels herhaaldelijk door je beha worden geschaafd of door herhaalde, krachtige fysieke oefeningen, zoals joggen. Maak je dus niet te snel ongerust!