Tekort aan testosteron kan leiden tot Alzheimer

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Potentieproblemen? Die kunnen wijzen op een verhoogd risico op Alzheimer!

Uit een nieuw onderzoek van The New England Researsch Institute blijkt dat mannen al vanaf hun 30ste minder zin krijgen in seks!

De reden hiervoor ligt bij een dalend testosteronpeil in hun lichaam. En de cijfers liegen niet: 1 op de 4 onderzochte mannen boven de 30 maakte minder testosteron aan dan hun jongere soortgenoten, 1 op de 20 mannen had zelfs een tekort aan testosteron. Denk niet dat een testosterontekort alleen vijftigplussers treft, want ook bij twintigers worden al steeds vaker hormonale tekorten geconstateerd. Overgewicht, slaapgebrek, alcoholgebruik, chronische stress, slechte eetgewoontes... allemal oorzaken van een dalend testosteron.

Testosterontekort?

Testosteron is een mannelijk hormoon dat een invloed heeft op de ontwikkeling van de geslachtskenmerken bij opgroeiende jongens. Op volwassen leeftijd is dit hormoon onmisbaar voor de spieren, de huid, de botten, de hersenen en de prostaat.

Testosteron regelt de vetregulatie/opslag, het bloedsuikergehalte en bloeddruk, stimuleert de aanmaak van het beenmerg en heeft het een invloed op de stevigheid van het bot (botdichtheid) en de groei van spieren. Verder heeft het hormoon een duidelijke invloed op de kwaliteit van de erectie, de werking van de prostaat en de aanmaak van sperma. Testosteron is essentieel voor het libido (zin in sex). Tenslotte speelt het een rol bij (het voorkomen van) depressies.

Verminderde hoeveelheid mannelijk hormoon vermindert het libido (de zin in seks) en de potentie (fysiek vermogen tot seks), alsmede de effectiviteit van Viagra.

Maar testosteron blijkt ook een indicator te zijn van het risico op Alzheimer. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat bij mannen die testosteronverlagende medicijnen kregen, de kans verdubbelde om binnen vijf jaar dement te worden. Testosteronverlagers worden vaak toegepast bij mannen met prostaatkanker in een poging de tumorgroei te beperken. Maar bij het verlagen van het mannelijke geslachtshormoon, neemt de kans op dementie toe.