Tekeningen helpen senioren beter onthouden

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Maak tekeningen bij je notities om beter te onthouden!

Wetenschappers van de universiteit van Waterloo in Canada ontdekten dat senioren beter onthouden als ze tekeningen maken bij hun notities.

De wetenschappers voerden meerdere experimenten uit waarbij tientallen mensen verschillende strategieën gebruikten om woordenlijsten in hun geheugen te stampen. Sommige deelnemers kregen de opdracht om alle woorden te noteren met simpele tekeningetjes. Andere proefpersonen schreven de woorden op een vel papier zonder een tekening te maken, of ze voegden alleen kleine details toe aan de letters zoals schaduwen, streepjes of krabbeltjes.

Na deze opdracht luisterden alle proefpersonen een tijdje naar muziek. Na een uur werden ze uitgedaagd om zo veel mogelijk woorden op te noemen de woordenlijst waarop ze zich eerder hadden geconcentreerd.

Van alle deelnemers presteerden de tekenaars veruit het beste. Zij herinnerden zich ongeveer twee keer zo veel woorden als de mensen die alleen hadden geschreven, of woorden hadden geïllustreerd met kleine streepjes of krabbeltjes. Als woorden alleen worden opgeschreven in een schrift, blijven ze minder goed in het geheugen hangen. De kwaliteit van de tekeningen leek geen invloed te hebben op de resultaten.

"Zelfs als mensen maar vier seconden hadden om de tekeningetjes te maken, konden ze zich de woorden op de lange termijn beter herinneren", aldus de onderzoekers.

Foto: notitieboek van Moleskine