Tandproblemen bij vijftigplussers

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Na je vijftigste duiken nieuwe gebitsproblemen op. Wat zijn de meest voorkomende moeilijkheden bij het ouder worden?

Zelfs als je regelmatig poetst en flost, kun je als vijftigplusser geconfronteerd worden met gebitsproblemen. Het dragen van prothesen, medicijngebruik en de algemene gezondheidstoestand spelen voor veel ouderen een rol. Gelukkig kunnen de tandarts en de huisarts de meeste van deze problemen goed behandelen.

Wat zijn de meest voorkomende gebitsproblemen bij het ouder worden?

- Wortelcariës: als het tandvlees zich terugtrekt, al is dit nog zo weinig, komen de wortels van de tanden bloot te liggen. De wortels zijn veel gevoeliger voor tandbederf. Aangezien ouderen vaker te maken hebben met terugtrekkend tandvlees, is een goede mondhygiëne met een fluoride tandpasta essentieel voor het behoud van een gezond gebit.

- Secundair tandbederf: tandbederf rond oude vullingen, secundair of terugkerend tandbederf genoemd, komt vaker voor onder ouderen, met name bij ouderen die meerdere vullingen of heel oude vullingen in de mond hebben. Ook hier is een goede mondverzorging met een fluoridetandpasta de beste manier om problemen te voorkomen.

- Gevoelige tanden kunnen op latere leeftijd een probleem worden. Het tandvlees wijkt als gevolg van eerdere tandvleesaandoeningen in de loop van de tijd terug, waardoor delen van de tanden en kiezen bloot komen te liggen die niet door glazuur worden beschermd. Deze gebieden zijn bij uitstek gevoelig voor pijn door contact met koude of hete dranken en etenswaren. In ernstige gevallen kan ook gevoeligheid voor koude lucht en voor zure of zoete voedingsmiddelen optreden. Als u last hebt van dit probleem, kunt u een speciale tandpasta voor gevoelige tanden proberen. Wanneer het probleem niet verdwijnt, raadpleegt u uw tandarts. De gevoeligheid kan een aanwijzing zijn voor een ernstiger probleem, zoals een gaatje of een gebarsten tand of kies.

- Een droge mond komt vaak voor bij ouderen en wordt onder andere veroorzaakt door medicijngebruik of bepaalde ziekten. Als er niets aan gedaan wordt, kan een droge mond leiden tot aantasting van het gebit. Uw tandarts kent verschillende methoden om de vochtigheidsgraad in uw mond te herstellen. Er zijn ook behandelingen of geneesmiddelen waarmee de gevolgen van een droge mond bestreden kunnen worden.

- Ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten of kanker kunnen ook van invloed zijn op de gezondheid van uw mond. Stel uw tandarts op de hoogte van eventuele aandoeningen of ziekten, zodat er rekening kan worden gehouden met uw speciale situatie.

- Prothesen maken veel ouderen het leven gemakkelijker, maar een prothese vereist speciale verzorging. Volg de aanwijzingen van de tandarts nauwkeurig op en raadpleeg de tandarts zodra zich problemen voordoen. Als u gedurende lange tijd een prothese draagt, is een jaarlijkse controle aan te raden.