Tachtigjarige voert noodlanding uit

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Toen hij aan het stuur van zijn kleine tweemotorige vliegtuig door het luchtruim van Wisconsin vloog, werd de Amerikaan John Collins ziek. Zijn 80-jarige echtgenote nam de controle over het vliegtuig over en slaagde erin om het aan de grond te krijgen.

Pleziervlucht draait heel anders uit

De vliegomstandigheden waren ideaal toen het echtpaar Collins besloot om een uitstap te doen met hun Cessna 414A. Ze vlogen over de baai van Sturgeon toen John, die aan de stuurknuppel zat, plotseling onwel werd.

Zijn vrouw Helen, 80 jaar oud, had wel ooit een aantal vlieglessen gevolgd, maar met dit type vliegtuig had ze totaal geen ervaring. Toch nam ze de controle over het toestel over.

Crash op het nippertje afgewend

Via radiocontact kreeg Helen instructies door van een pilote. Ondertussen werd de landingsbaan voor hen vrijgemaakt. Na drie vruchteloze pogingen slaagde de tachtigjarige vrouw erin om het vliegtuigje neer te zetten. De neus van het toestel sneuvelde daarbij. De landing kwam niets te vroeg, want voor een nieuwe poging was er niet voldoende brandstof meer over.

Spijtig genoeg overleed de 81-jarige John Collins bij aankomst in het ziekenhuis. Zijn heldhaftige vrouw kwam er met enkele gekneusde wervels vanaf.