Tips voor een verhuis naar het buitenland

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het hoeft niet te verbazen dat je bij een definitieve verhuis naar het buitenland een hele papiermolen moet doorworstelen. We zetten even alle praktische tips op een rijtje.

1. Fiscaliteit: Je vraag een afrekening van het lopende aanslagjaar bij het lokale belastingkantoor. Dat kan aardig wat voeten in de aarde hebben, omdat de fiscus mensen die naar het buitenland vertrekken per definitie als verdacht lijkt te beschouwen. Schrik niet van dringende aanmaningen om te betalen, ook al gaat het om luttele bedragen. Verhuizen in de zomer kan fiscaal gunstig zijn, aangezien je inkomsten dan verdeeld worden over een Belgisch en een buitenlands aanslagjaar.

2. Pensioen: de Rijksdienst voor Pensioenen geeft op zijn site behoorlijk wat informatie over wat er met je pensioen of pensioenrechten gebeurt als je verhuist. In de EU geldt in principe een overdracht van pensioenrechten. In de huidige context is het echter veiliger om je pensioen eerder door België dan door Portugal of Spanje te laten uitbetalen.

3. Sociale zekerheid: ook de Belgische sociale zekerheid biedt ruggensteun voor emigranten. Wie zonder job op avontuur trekt, kan bijvoorbeeld zijn werkloosheidsuitkering nog drie maanden laten doorlopen.

4. Verblijf: een huis of een school voor kinderen zoeken stel je best niet uit tot je aankomt in je nieuwe woonplaats. Via een netwerk als Vlamingen in de Wereld of l’Union des Francophones Belges à l’Étranger (UFBE) kan je vooraf contacten leggen of informatie aftoetsen.

5. Gezondheid: het is ook goed om bij je ziekenfonds langs te gaan voor een EU-formulier me je direct te kunnen inschrijven bij het lokale fonds.

6. Auto: Wie zijn auto meeneemt, bereidt zich best voor op flink wat papierwerk om hem ter plaatse in te schrijven. Nieuwe inspectie, nieuwe verzekering en ettelijke stempels van de douane zijn geen uitzondering.

7. Bevolking: Het allerlaatste wat je doet voor je vertrekt, is je laten uitschrijven uit het gemeenteregister. Op dat moment heb je België officieel verlaten en kunnen alleen lokale ambassades of consulaten je nog helpen bij administratieve kwesties.

Bron: Netto.be