Stress lokt ontstekingen uit

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Sta je onder stress? Dan loop je meer risico dan enkel een stijve nek... Maak je dus niet druk!

Het effect van stress

Uit onderzoek blijkt dat stress je lichaam ertoe kan aanzetten om een overdaad aan cytokines te produceren. Cytokines zijn eiwitten die door de cellen van het afweersysteem worden gebruikt om met elkaar te communiceren. Een overdaad kan leiden tot zware ontstekingen. Cytokines zijn gelinkt zijn aan alles wat er mis kan gaan in een menselijk lichaam, van hartproblemen tot kanker.

Onrust, angst, spanning, woede en verdriet, het is nergens goed voor. Bij mensen die eraan onderhevig zijn, worden in het speeksel hogere concentraties cytokines gevonden dan bij stressvrije mensen. Opvallend hierbij is dat er verschillende eiwitten geproduceerd werden als reactie op persoonlijke stress (jobfrustratie) en sociale stress (moeilijke vriendschappen of partnerproblemen).

Maak je dus niet druk over je baas of over je overvolle bureau. En focus op de mensen met wie je op een positieve manier kan omgaan. Het heeft geen zin om te blijven dubben over iemand waar je een slecht gevoel bij krijgt. 


Tragere genezing

Je loopt niet alleen meer riscio op ontstekingen, je geneest ook minder snel als je onder chronische stress staat.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen met wonden trager genezen als ze gestresseerd zijn. Rust en kalmte is dus de boodschap.

Een nieuwe wetenschap

Het verband tussen psychologische stress en fysieke kwalen krijgt al maar meer aandacht. Zo is de psychoneuro-immunologie ontstaan, een nieuwe wetenschap die onderzoekt hoe psychologische processen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem elkaar beïnvloeden.

Lichaam en geest blijken dus toch sterker met elkaar verbonden dan Descartes wilde toegeven!

Laat je niet overmannen door stress. Je vindt de nodige tips in het artikel ‘Omgaan met de stress van elke dag’.