Stevia, de nieuwste zoetstof

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Goed nieuws! Er is een nieuw alternatief voor suiker op de markt. Stevia, een plantaardige zoetstof, is sinds kort toegelaten in Europa.

Wat is Stevia?

De steviaplant komt van oorsprong uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika. Stevia is een natuurlijke zoetstof die gemaakt wordt van de bladeren van de steviaplant. In de landen van herkomst wordt stevia al eeuwen gebruikt als zoetstof. Ook in Japan is stevia al enkele decennia populair.

Dit zoetstof concentraat - de wetenschappelijke benaming is Steviolglycoside - is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Bovendien bevat het geen calorieën, ideaal dus voor diabetici die van zoet houden. En goed voor de lijn!

Wat is er specifiek aan de smaak?

De smaak van stevia is een beetje anders dan die van suiker. Over het algemeen staan consumenten positief tegenover de smaak, maar is het een kwestie van wennen. De smaak van Stevia komt langzaam op in je mond en blijft lang hangen. Deze zoetstof kan een bittere nasmaak hebben.

Eigenlijk is stevia te intensief van smaak om het puur te eten. Eén wit korreltje voelt als een explosie van 200 suikerklontjes op je tong en smaakt tegelijkertijd wat bitter. In hartige producten wordt het bittere geneutraliseerd.

Om de smaak van suiker te benaderen gaan producenten op zoek naar de ideale dosis en worden er ook verschillende zoetstoffen gecombineerd.


Waarin wordt het gebruikt?

De Europese voedingsindustrie is volop aan het onderzoeken hoe ze deze natuurlijke zoetstof kunnen gebruiken. Maar dat het gebruik van stevia heel ruim zal zijn staat buiten kijf.

De eerste chocolade met stevia is al op de markt. Suikervrije chocolade bestond al, maar dan met synthetische zoetstoffen en niet met natuurlijke.

Voor frisdrank is stevia een gedroomd alternatief voor suiker. Je kan alvast een Fanta-variant met stevia proeven. Anders dan de light producten is de steviafrisdrank niet helemaal suikervrij. Omwille van de smaak worden suiker en stevia gecombineerd.

Ook voor diepvriesmaaltijden en sauzen opent stevia perspectieven. Denk maar aan ketchup, een erg zoete saus. De traditionele tomatenketchup bevat dertig procent suiker. Ketchup met stevia bevat veel minder calorieën zodat je een extra grote portie op je frietjes kan doen!


Een nadeel is wel dat producten met stevia duurder zijn.


Zelf met stevia aan de slag

Stevia kan tegen een hoge verhitting, tot 200 graden. Je kan er dus mee aan de slag om taarten en koekjes te bakken. Qua hoeveelheden is het wel aanpassen. Want traditionele suiker zorgt naast de zoete smaak ook voor substantie. En omdat je van stevia maar heel weinig nodig hebt, valt die substantie dus weg. Je standaard recepten zullen dus kleiner uitvallen.

Stevia is niet karameliseerbaar. Het wordt ook niet bruin bij het bakken. Dus als je een bruine kleur wil, gebruik je stevia best in combinatie met suiker of honing.

Stevia in je koffie of thee? Dat kan. Canderel bijvoorbeeld heeft de Canderel Green op de markt gebracht, met stevia.

Niet alleen om op te eten...

Stevia wordt ook gebruikt in schoonheidsproducten. Er zijn gezichtscrèmes, handcrèmes, voetenzalven, lippenbalsems en tandpasta’s met stevia.

Er worden heel wat positieve effecten toegeschreven aan stevia: het maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem, acne en jeuk. En stevia versnelt het genezingsproces bij wondjes en koortsblaasjes.


Lees ook het artikel ’Alles over zoetstoffen’.