Stavelot, erfgoed in eigen land

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Stavelot kan trots zijn op zijn buitengewoon erfgoed. De stad heeft een bijzondere charme dankzij zijn schilderachtige steegjes, klaterende fonteinen en het indrukwekkende Saint-Remacleplein.

Stavelot dankt zijn ontstaan aan Remaclus, die in 648 de dubbelabdij van Stavelot-Malmedy stichtte. Dit was het begin van de twee steden en van een kerkelijke staat, het prinsdom Stavelot-Malmedy, dat meer dan 1000 jaar autonoom is gebleven.

Tussen 1999 en 2002 werd de abdij van Stavelot volledig gerenoveerd door het Waalse gewest. In de abdij kan je drie musea bezoeken: één over de geschiedenis van de abdij en het prinsdom Stavelot-Malmedy, één over schrijver Guillaume Apollinaire en één over het Circuit van Spa-Francorchamps.

Ben je geboeid door de racewereld, dan kan je je bezoek aan het Museum van het Circuit Spa-Francorchamps combineren met een uitstap naar het circuit zelf, compleet met commentaren en dynamische geluidseffecten op CD.

Alle praktische info over openingstijden en tarieven vind je hier.

In de buurt van Stavelot is nog meer te beleven, dus je kan gerust een langer verblijf boeken! De stad ligt niet ver van natuurreservaat De Hoge Venen, op de oever van de Amblève midden in de ongerepte natuur. In de buurt klatert de beroemde waterval van Coo. Je kan gaan vissen op het nabijgelegen meer van Robertville of een kayak huren. Fietsen, tennissen, minigolven, pootje baden of gewoon genieten een rustige picknick, het kan allemaal!