Soep, thuis en op verplaatsing

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Al smaakt een soepje altijd wel, in de winter is het echt ‘soeptijd’. Buiten is het koud, binnen is het genieten geblazen boven een dampende kom soep.

Gezonde kost

Wie gezond wil eten, scoort goed met soep. Het is een bron van vitaminen, vezels en mineralen. Het spreekt voor zich dat de ingrediënten bepalend zijn: de verschillende groenten hebben elk een andere voedingswaarde. Tijdens het koken mogen er dan wat vitaminen verloren gaan, het kookproces maakt ook weer andere stoffen vrij. Beta-caroteen bijvoorbeeld, dat vooral in oranje en groene groenten zit.

Wie op de lijn wil letten, mag soep zeker op het menu laten staan! In soep zitten relatief weinig calorieën. En je honger is er snel mee gestild. Soep met stukjes groenten verzadigt trouwens meer dan gemixte soep.

Thuis koken

Heb je de soeprecepten van Fitytoo al geprobeerd? Ze zetten je op weg met minder evidente ingrediënten zoals bieten, gember en look.

Als je aan het koken gaat, maak dan ineens soep voor meerdere dagen. Let wel: warm telkens niet meer op dan je nodig hebt. Hoe vaker je je eten heropwamt, hoe minder vitaminen er overblijven. Vries ook een portie in, daar heb je later gegarandeerd deugd van!

Soep hoeft trouwens niet warm te zijn. Kies ook eens een koude soep. Gazpacho is bijvoorbeeld heerlijk op een warme zomerdag. Mix tomaten, rode paprika, komkommer, uien, water, wijnazijn, olijfolie, knoflook en zout en serveer met knapperige croutons!

Soep op verplaatsing

Of je nu in een restaurant komt of in een brasserie, of je voor de Franse keuken kiest of voor Chinese kost, soep is altijd te verkrijgen. En er bestaan zelfs heuse soepbars!

Het Hasseltse Zuppa kaapte de titel weg van ‘Beste Soepbar van Vlaanderen’. Je vindt Zuppa op de Hasseltse Botermarkt en je kan er zowel traditionele als verrassende soepen eten. De kaart gaat van tomatensoep met balletjes over Thaise pompoenkokossoep met scampi tot kastanjesoep met honinggeitenkaas.

Proeven maar!