Slechts één op de twintig Belgen wil werken tot 67 jaar

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Slechts één op de twintig Belgen is bereid om in de toekomst tot de pensioenleeftijd van 67 jaar te werken. Dat blijkt uit een studie die trendonderzoeksbureau Trendhuis bij 4.000 Belgen uitvoerde in opdracht van het Europees Sociaal Fonds-Agentschap Vlaanderen. De Belgen willen wel langer werken maar enkel indien ze van meer loon en flexibele werkomstandigheden kunnen genieten.

Langgeschoolden willen opvallend langer werken dan kortgeschoolden. Tweederde ziet een job tot zijn 60ste zitten, bij de kortgeschoolden is dit minder dan de helft. Een kwart van de langgeschoolden ziet een job tot 65 of ouder wel zitten, bij de kortgeschoolden is dit slechts 14 procent.

Van de 20-50-jarigen wil meer dan de helft gerust tot zijn/haar zestigste werken, of soms langer. Voorts blijkt dat slechts twee op de tien vijftigplussers vindt dat zijn job zowel fysiek als mentaal haalbaar is. Maar het aantal 20-50-jarigen dat zijn job mentaal haalbaar vindt om tot zijn 65ste te doen is slechts 30 procent. "Het psychologische aspect kan dus zeker een struikelblok zijn", luidt het.

Opvallend: mannen zijn optimistischer dan vrouwen: bijna één op de vier wil tot 65 jaar of langer werken, tegenover slechts één op de zeven vrouwen.

Voor drie vierde van de Belgen is geld reden nummer één om te gaan werken, maar werken moet wel leuk zijn: drie vierde doet zijn job omdat hij hem graag doet, en haast evenveel Belgen omdat ze er betekenis uit halen.

Bijna zeven op de tien Belgen zeggen dat ze een job hebben die aansluit bij hun talenten. Ruim drie vierde geeft aan dat hun werkgever hen het werk laat doen wat ze goed kunnen. Dat is een vooruitgang sinds vorig jaar. Toen lag dit cijfer nog maar op 60 procent. "Talentmanagement is tevens een van de sleutels naar langer werken", luidt het.

Het "nieuwe" werken, zonder vaste werkplek of werkuren, is populair: meer dan drie op de vier Belgen willen graag de eigen werkuren kiezen.

Bron: Belga