Slapeloosheid en slaapmiddelen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is slapeloosheid geen ziekte maar een symptoom. Het is een manier waarop het lichaam uitdrukt dat er iets niet pluis is.

Hoe pak je slapeloosheid aan? Slaapmiddelen of niet ? In dit artikel proberen we je met deze vragen te helpen.

Wat is slapeloosheid

Slapeloosheid is 1 van de vele slaapproblemen (zoals narcolepsie, slaapwandelen) die kunnen voorkomen. In geval van slapeloosheid is er een groot en regelmatig slaapgebrek. De persoon in kwestie slaapt niet genoeg of de slaap is niet van goede kwaliteit. Vaak verergert het met de jaren en komt het meer voor bij vrouwen.

Verschillende types slapeloosheid

Er bestaan 2 types van slapeloosheid :
- tijdelijke slapeloosheid : duurt 1 tot 3 weken
- chronische slapeloosheid : duurt minstens 1 maand en minstens 3 nachten per week. Chronische slapeloosheid kan door psychologische factoren veroorzaakt worden of het gevolg zijn van een andere pathologie.

Behandeling van slapeloosheid

Iedereen slaapt wel eens slecht maar dus het hoeft niet dadelijk erg te zijn maar hoe weet je nu of je beter een arts kan raadplegen ? Wanneer de ‘slaapproblemen’ je dagelijkse activiteiten belemmeren, is het tijd om iets te ondernemen. Heb je concentratiemoeilijkheden ? Heb je last van geheugenverlies ? Hebben je slaapproblemen een negatieve invloed op je relaties ?

Dan is het tijd om een arts te raadplegen. Die zal je eerst en vooral een reeks vragen stellen waarop je je al kan voorbereiden :
- Om hoe laat ga je gewoonlijk slapen?
- Om hoe laat sta je gewoonlijk op?
- Welke geneesmiddelen neem je ?
- Drink je koffie/alcohol? Zoja, hoeveel?
- Rook je? Zoja, hoeveel?
- Heb je momenteel veel stress ? Heb je recentelijk iets ergs meegemaakt? ...

Probeer deze vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden, op die manier kan de arts je het best helpen !

Slaapmiddelen?

Er bestaan heel wat verschillende slaapmiddelen met zeer verschillende eigenschappen.

Testaankoop heeft een aantal slaapmiddelen onder de loep genomen :
- de meeste slaapmiddelen behoren tot de categorie van benzodiazepines en zouden enkel onder strikt medische controle gebruikt moeten worden
- antihistaminica : afgeraden
- meprobamaten : formeel afgeraden
- barbutiraten : formeel afgeraden

Sommige planten zijn ook gekend voor hun actie tegen slapeloosheid. Valeriaan is de plant waarnaar veel onderzoek is gedaan maar de resultaten zijn niet eenduidig. Valeriaan zou efficiënter zijn tegen angsten en depressies dan tegen slapeloosheid.