Sint-Janskruid, alternatief voor antidepressiva

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Depressie is een aandoening van onze moderne tijd. Omdat het langdurig gebruik van chemische antidepressiva ter discussie staat, is het goed om eens naar een alternatief te kijken: het Sint-Janskruid. De Nederlandse Depressie Vereniging pleit alvast voor meer aandacht voor het Sint-Janskruid als alternatief voor antidepressiva bij lichte en matige depressieve klachten.

Het Sint-Janskruid lijkt bij een lichte of matige depressie even goed te werken als antidepressiva zoals Prozac en Seroxat. Spijtig genoeg zijn er nogal wat producten met de naam Sint-Janskruid op de markt waarvan de samenstelling niet is wat ze zou moeten zijn om depressies te verlichten. Het is lastig om het kaf van het koren te scheiden. Vraag daarom raad aan je dokter of apotheker. Goed gemaakte preparaten met een combinatie van de werkende bestanddelen hyperforin het hypericin zijn bewezen effectief.

Het Sint-janskruid is een veel voorkomend kruid. Deze groenblijvende plant met goudgele bloemen wordt 25 tot 90 cm hoog. Hij bloeit van juni tot september. 24 juni is de feestdag van St-Jan, vandaar zijn naam.