Senioren, verander je dieet!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je wil afvallen? Hou er dan rekening mee dat je nu vijftigplusser bent!

Voor senioren met (een beetje) overgewicht is gewichtsverlies een essentieel onderdeel om zich goed in hun vel te voelen. Maar hoe ouder een patiënt is, hoe moeilijker het is om te diëten of zelfs het dieet te veranderen.

Dieetspecialisten duiden aan dat senioren er rekening mee moeten houden dat een dieet wat vroeger goed hielp, nu - door hun leeftijd - hele andere gevolgen kan hebben. Zij adviseren dan ook vijftigplussers geen onbereikbare doelen te formuleren.

Het probleem van veel vijftigplussers is dat ze te weinig gaan eten of te eenzijdig eten als ze op dieet zijn. Dat heeft vroeger geholpen, dus proberen ze dat nu opnieuw. Maar het lichaam reageert veel sneller en veel strenger op ondervoeding. Een dieet verzwakt het lichaam, verhoogt het risico op vallen en maakt hen vatbaarder voor ziekten.

Bij senioren is daarom vaak het motto: eet niet minder, maar eet beter.

Met een paar extra kilo’s zou je trouwens niet noodzakelijkerwijze moeten afvallen, vooral omdat studies net hebben aangetoond dat licht overgewicht op oudere leeftijd zelfs het leven kan verlengen.