Senior kiest liefst veertiger voor tweede huwelijk

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Senioren in ons land kiezen er massaal voor te trouwen. Het aantal huwelijken van vijftigplussers is meer dan verdubbeld in de voorbije jaren.

Denk jij erover na weer te trouwen? Je bent niet de enige!

Wist je dat het aantal 60-plussers dat in België in het huwelijk trad, op 15 jaar met 130 procent gestegen is? Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Economie.

De grootste stijging deed zich voor bij de leeftijdscategorie 60 tot 69 jaar; maar liefst 152 procent. Ook bij de vijftigers werd een sterke toename van 113 procent opgetekend.

Opmerkelijk daarbij is dat bijna driekwart van de mannelijke zestigers in 2014 in het huwelijk trad met iemand jonger dan 60. Bij de vrouwen ligt dat aantal met 30 procent een stuk lager. Mannen kiezen niet enkel voor vijftigers; heel wat zestigers stappen opnieuw in het huwelijksbootje met een veertiger. De zestigplusser is dan ook opvallend vitaler dan hun leeftijdsgenoten 15 jaar geleden.

Daarnaast scheiden senioren ook steeds vaker. De afgelopen tien jaar werd een stijging opgemerkt van 50 procent, waardoor er meer mogelijke partners vrij komen op de ’relatiemarkt’. De zestigplussers hebben ook meer gelegenheid om iemand te ontmoeten. Met name op groepsreizen, cursussen en op het internet ontmoeten ouderen elkaar.

Opvallend; in de leeftijdscategorie onder de 30 jaar daalde het aantal huwelijken daarentegen fors van ruim 53.000 in 1999 naar 30.000 in 2014.