Seks vergeten in ouderenzorg

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In Nederland luidt men de alarmbel; seksualiteit moet in de ouderenzorg meer aandacht krijgen.

Seksualiteit in de ouderenzorg moet meer aandacht krijgen, zegt de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Na een ondervraging bleek dat het zorgpersoneel vindt het moeilijk om seksuele behoeftes met patiënten te bespreken. Ook in ons land wordt seks bij ouderen nauwelijks besproken.

Seks bij ouderen

Driekwart van van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland krijgt wel eens te maken met de seksuele behoeftes van de patiënt. Toch informeert 54 procent zelden tot nooit naar de seksuele gezondheid van patiënten.

"Seksualiteit lijkt op de drempel van het ziekenhuis of zorginstelling op te houden. Toch is seks ook hier een belangrijk onderdeel van het leven", zegt men in Nederland. "Verpleegkunde maakt het verschil omdat zij de mens in zijn totaliteit ziet. En seksualiteit maakt deel uit van het totaalplaatje van ieder mens."

Schaamte zou sterk meespelen, zowel bij verpleegkundigen en verzorgenden als bij de patiënt. Patiënten willen graag weten wat er nog wel mogelijk is, ook als ze chronisch ziek of gehandicapt zijn. Maar voor veel van hen is het moeilijk een gesprek hierover te beginnen. Schaamte speelt daarbij een grote rol. Ook in Vlaanderen wordt seks bij ouderen genegeerd door rusthuispersoneel

Uit onderzoek van Eva Bossuyt, thesisstudente aan de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat ook in Vlaanderen nog veel taboes en vooroordelen bestaan. Rusthuispersoneel gaat er vaak van uit dat rusthuisbewoners geen seksuele behoeften meer hebben. Het tegendeel is waar.

Uit het onderzoek blijkt dat bewoners nog veel plezier beleven aan hun seksuele contacten maar dat er bij de intermediairs nog veel taboes en vooroordelen leven. RVT’s hanteren nog al te vaak de visie dat hun bewoners alles, gaande van hun sociale contacten, de zeggenschap over hun financiën, hun capaciteiten, tot uiteindelijk het leven, verliezen. En dus ook hun seksuele behoeften. De respondenten uit het onderzoek verklaarden het gevoel te hebben dat ze moeten ingrijpen wanneer ze met seksualiteit geconfronteerd worden omdat ze denken dat de bewoners daar zelf niet competent genoeg voor zijn.

Hier lees je meer over het rapport over seks in Vlaamse rusthuizen: http://www.ouderenhart.be/SEKS_EROT...