Seks goed tegen vergeetachtigheid

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Hoe meer seks, hoe meer hersenactiviteit - vooral wanneer je ouder wordt!

Het hebben van seks verbetert de hersenfunctie naarmate je ouder wordt, beweert een onderzoek door universiteitsdeskundigen van de Coventry University en de universiteit van Oxford. Des te seksueel actiever senioren zijn, des te intelligenter op oudere leeftijd.

Deelnemers vulden een vragenlijst in over hoe vaak ze gemiddeld de afgelopen 12 maanden seksueel actief waren geweest - of dat nu nooit was, maandelijks of wekelijks - en ook beantwoordden ze vragen over hun algemene gezondheid en levensstijl. De 28 mannen en 45 vrouwen namen ook deel aan een gestandaardiseerde test, die meestal wordt gebruikt om verschillende patronen van hersenfunctie bij oudere volwassenen te meten, met aandacht voor aandacht, geheugen, vloeiendheid, taal en visueel-ruimtelijke vermogen.

Wat bleek nu?

Diegenen die vaker seks hadden, scoorden hoger op tests die hun verbale vloeiendheid en hun visuele vermogen maten.

Deze studie baseerde zich op eerder onderzoek uit 2016, waarin werd vastgesteld dat oudere volwassenen die seksueel actief waren hoger scoorden op cognitieve tests dan diegenen die niet seksueel actief waren.

Maar deze keer keek het onderzoek meer specifiek naar de impact van de frequentie van seksuele activiteit en of de frequentie van seksuele activiteit een verschil maakte.

"Mensen vinden het niet leuk om te denken dat ouderen seks hebben - maar we moeten deze opvatting op een maatschappelijk niveau uitdagen en mensen bewust maken dat een gezonde seksuele activiteit voor mensen van 50 jaar en ouder positieve effecten heeft op de gezondheid en het algemeen welzijn.", zeggen de onderzoekers.

De academici zeggen dat verder onderzoek nu zou kunnen bekijken hoe biologische elementen, zoals dopamine en oxytocine, de relatie tussen seksuele activiteit en hersenfunctie kunnen beïnvloeden.