Samen down…

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zit jij op dezelfde lijn met je partner als het gaat om gemoedsgesteldheid? Beleven jullie samen tevreden periodes maar gaan jullie er op andere momenten evengoed samen onderdoor?

Sociologen van de Universiteit Gent onderzochten de gelijkenissen tussen echtgenoten wat betreft depressies. Acht jaar lang volgden ze 954 koppels. Uit dit onderzoek bleek dat de depressiviteit van beide partners in een koppel gelijktijdig op en af gaat. Beide partners lijken - althans gedeeltelijk - op elkaar qua depressief gemoed.

Daar zijn verschillende verklaringen voor. Allereerst wordt de kans op een depressie mee bepaald door omgevingsfactoren. Armoede, langdurige ruzie en een gebrek aan steun kunnen aanleiding geven tot depressiviteit. Daarnaast speelt ook de partnerkeuze een rol. Het is mogelijk dat mensen aangetrokken worden door partners die op henzelf lijken.

Sommige mensen zijn genetisch meer gevoelig voor depressies dan anderen. Het is niet altijd gemakkelijk alle invloeden uit elkaar te puzzelen. Welke invloeden ook spelen, wat blijkt is dat koppels zich als een tandem gedragen.