Saffraan: goed voor je ogen en je geheugen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het kruid saffraan hoort voortaan bij elk rijstgerecht wat je kookt!

Safra betekent in het Arabisch geel. Saffraan zijn de stampertjes van de saffraankrokus. Safraan wordt sinds lang in Arabische landen geteeld; de saffraankrokus komt niet in het wild voor.

Saffraanpoeder wordt gebruikt om eten geel te maken. In Aziatische landen bijvoorbeeld zul je vaak gele rijst tegen komen. De stampers zelf zijn rood maar veroorzaken een gele kleur in het eten als je ze gebruikt. Doe drie draadjes saffraan in een pan waarin je rijst kookt en de rijst wordt geel.

Saffraan voor zestigplussers

Deze gele voedingssoort is een afrodisiac, een antidepressant en een antioxidant. Onderzoek heeft uitgewezen dat het verschillende hersenfuncties ondersteunt.Saffraan is heel gezond en stimuleert de hersenfuncties waardoor je beter geheugen hebt en over een groter leervermogen beschikt.

Uit onderzoek blijkt dat dit kruid de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij ouderen terugkeert. Het zicht van de patiënten verbeterde na het nemen van een saffraanpil. Volgens de onderzoekers heeft saffraan invloed op het vet dat wordt opgeslagen in het oog, wat de cellen harder en elastischer maakt. Leeftijdsgerelateerde staar wordt voorkomen of uitgesteld door het eten van saffraan omdat er zoveel antioxidanten in zitten die vrije radicalen bestrijden.

Saffraan is ook een anticarcinogeen, wat betekent dat het kanker bestrijdt. Het wordt nu al gebruikt om tumoren en depressies te bestrijden. Het moedigt het transport van zuurstof aan en voorkomt afsterving van de cellen. Saffraan staat bij wetenschappers bekend als anti-mutageen wat betekent dat het mutaties voorkomt die tot tumors kunnen leiden.

Saffraan werd in de traditionele geneeskunde gebruikt om maagpijn en galstenen tegen te gaan. Het werd ook gezien als middel om het bloed soepeler te laten stromen. Saffraan is traditioneel bekend om zijn goede werkingen tegen menstruatieproblemen. Het bevordert de menstruatie en kalmeert de baarmoeder. Het wordt daarom ingezet tegen pijnlijke menstruatie en het uitblijven van menstruatie.

Opgelet! Teveel saffraan kan dodelijk zijn!

Er wordt geadviseerd om niet meer dan 1.5 gram saffraan per dag te gebruiken. Meer dan 5 gram saffraan kan leiden tot onderhuidse bloedingen, neusbloedingen, baarmoederbloedingen bloed in de urine of bloederige diarree. Meer dan 20 gram saffraan kan dodelijk zijn.