Rouwen: 7 tips die meteen helpen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

7 tips die je helpen in je rouwverwerking, meteen na de dood van een geliefd persoon.

1. Probeer de eerste dagen na het overlijden zo bewust mogelijk mee te maken en zoveel mogelijk zelf te doen bij de organisatie van de begrafenis. Dit helpt bij het afscheid nemen.

2. Schrijf herinneringen meteen op. In de dagen na het overlijden, vertellen mensen om je heen je veel over de geliefde persoon en herinner jij je zoveel mooie momenten. Hou een lijst bij met alle (kleine) dingen die je een goed gevoel hebben gegeven, blij hebben gemaakt. Op moeilijke momenten, kan het helpen om even terug te lezen wat er allemaal voor moois werd verteld.

3. Ga je gevoelens niet uit de weg. Denk ook niet dat wat je voelt niet ‘hoort’ of niet ‘goed’ is. Ben je boos, schreeuw het dan uit. Ben je bang, huil dan uit in de armen van een goede vriend of vriendin.

4. Probeer structuur in de dag te houden door op tijd op te staan, geregeld te eten (al is het nog zo weinig), het huishouden te doen en op tijd naar bed te gaan.

5. Deel je mooie momenten met dierbaren die ver weg wonen. Als je familie ver weg woont, doe dan moeite om de kleine mooie momenten uit je dagelijkse leven met ze te delen. Bel ze op en vertel ze wat je vandaag blij maakte, ook al is het kort na het overlijden. Je zult merken dat je relatie met ze hierdoor verbetert en positiever wordt.

6. Help anderen. Je zal merken dat wat je geeft, ook terug gegeven wordt. Anderen helpen verzacht je eigen verdriet. Dat kunnen eenvoudige dingen zijn; iemand een compliment geven, een oude dame de straat over helpen, de buurman helpen zijn ek te snijden....

7. Herdenk verjaardagen of andere belangrijke momenten. Nodig anderen uit en praat op deze dagen over het mooie wat was. Voel je niet gegeneerd om er steeds weer met anderen over te praten; doe waar jij je goed bij voelt.