Rode poon op het menu

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Elk jaar kiest het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing een ’Vis van het Jaar’. In 2012 is dat de rode poon.

De rode poon is 30 à 50 centimeter lang en komt voor in Noordwest-Europa en de Middellandse Zee. Ook in de Noordzee wordt rode poon opgevist. De vis, met een lichtrode kleur, is in het voorjaar culinair op zijn best. Hij kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten of op spiesjes. Het visvlees is stevig en leent zich uitstekend voor soepen en stoofpotjes.

Een typisch kenmerk van de rode poon is zijn knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van de zwemblaas. Vandaar dat rode poon ook knorhaan wordt genoemd.

In 2011 was de pladijs, of schol, de vis van het jaar. Met de verkiezing wil het VLAM de consumenten meer bewust maken van het rijke visaanbod in ons land.