Robotgrasmaaiers niet ’s nachts gebruiken!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wist je dat jouw robotgrasmaaier voor nachtactieve dieren een moordmachine is?

Steeds meer Vlamingen kopen een robotmaaier. De verkoop van deze kleine automatische grasmaaiers is namelijk de afgelopen vijf jaar elk jaar gestegen met maar liefst 25%. Gemakkelijk; ’s nachts even aanstellen en ’s morgens is het gazon netjes zuiver gemaaid.

Horror, zeggen dierenbeschermers nu. ’Egels bijvoorbeeld zijn ’s nachts actief. Het zijn geen vluchtdieren. Egels rollen zich tot een bolletje en worden daarna door de grasmaaier overreden. Het is een ware slachtmachine. We hadden nog nooit zoveel zwaar gekwetste dieren in de herfst. Vooral de jonge dieren sterven of zijn zo zwaar gewond dat we ze niet terug in het wild kunnen zetten. Er moet een nachtverbod komen voor deze grasmaaiers.’, zegt Susanne Weber, die gewonde regels weer op de been helpt.

Een zicht op de grootte van het probleem in Vlaanderen is er nog niet. Wel zeker is dat egels het opvallend slecht doen in onze contreien - en dat ze elke extra uitdaging kunnen missen als kiespijn. Zo blijkt het aantal egels de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd te zijn. Wat de precieze oorzaken daarvoor zijn, is nog niet sluitend aangetoond, maar er zijn wel een aantal mogelijke verklaringen: het dalend aantal insecten en slakken -het voornaamste voedsel van egels. Een andere oorzaak is ons dichte wegennetwerk. Daarnaast sneuvelen egels opvallend vaak in het verkeer. Of ook de robotmaaiers een hand hebben in het afnemend aantal egels, is voorlopig nog onduidelijk. Precies daarom wil Natuurpunt nu statistisch onderzoeken hoe gevaarlijk robotmaaiers voor egels zijn.

Wat kun je alvast doen om ongelukken te vermijden?

- laat de robotmaaier overdag rijden
- verwijder op voorhand alle dieren van het gazon
- koop een toestel met een lage rand (<4,5 cm) met botssensor. Zo keert het toestel ook om bij aanrijding met kleine dieren zoals jonge egels.
- ook andere veiligheidsmechanismen zoals inklapbare messen zijn aan te raden.

Het potentiële gevaar wordt niet ontkend door de fabrikanten. Ze raden de consumenten aan om kinderen en dieren van het gazon te verwijderen alvorens de robot begint te maaien, en het niet ’s nachts te laten rijden. De fabrikanten bouwen er ook een aantal veiligheidsmechanismen in die ongelukken zouden moeten vermijden. Zo is de afstand tussen de messen en de rand van de grasmaaier meestal langer dan een vingerlengte om ongelukken bij optillen te vermijden. Maar de ene robotmaaier is de andere niet en zowel het aantal verschillende soorten veiligheidsmechanismen als de kwaliteit ervan kunnen sterk verschillen. Zo zijn er robotmaaiers met vaste messen of modellen met inklapbare messen voor meer veiligheid. De robotmaaiers zijn ook uitgerust met botssensoren die moeten detecteren wanneer een voorwerp in de weg ligt zodat het dit kan ontwijken.

Deze veiligheidsmechanismen zijn grotendeels bedoeld voor kinderen, volwassenen, honden en katten, maar hoe zit het nu met de egels en vooral met jonge egels? Een Zwitserse organisatie deed een kleine test met vier soorten robotmaaiers. Uit deze test bleek dat slechts één model veilig is voor de (jonge) egels. Bij maaiers met een botssensor is het belangrijk dat de afstand tussen de beschermende kap en de grond niet groter is dan 4,5cm. Wanneer de robotmaaier hoger zou staan, zouden jonge egels worden vermalen.