Risico op SOA’s, ook op middelbare leeftijd

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Alleenstaande vrouwen van middelbare leeftijd besteden te weinig aandacht aan bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Meer HIV

Onderzoekers van de Universiteit van Florida wijzen op een duidelijke stijging van het aantal besmettingen met het HIV-virus bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder. Ook de redenen hiervoor werden uitgespit. Het onderzoek is uitgevoerd in de Verenigde Staten, waar een andere cultuur leeft wat betreft omgang met seks. Maar toch kan het onderzoek ook ons doen stilstaan bij mogelijke gevaren.

Taboe rond condooms

Voor vrouwen van middelbare leeftijd is het gebruik van condooms niet vanzelfsprekend. Wanneer zij op zoek gaan naar een nieuwe partner, beschermen veel vrouwen zich niet tegen seksueel overdraagbare ziekten. Volgens de onderzoekers zitten er hiaten in hun kennis van seksuele gezondheid.

Veel vrouwen weten niet juist wat er met hun lichaam gebeurt tijdens de menopauze en wat de gevolgen van die veranderingen zijn. Zo wordt het vaginale slijmvlies bijvoorbeeld dunner en kunnen virussen er gemakkelijker doorheen dringen.

Bewust van het risico?

Voorzichtigheid blijft absoluut nodig, ook voor vrouwen van middelbare leeftijd. En dat terwijl veel vrouwen juist minder voorzichtig worden omdat het risico op een zwangerschap er niet meer is. Schrik voor SOA’s leeft blijkbaar veel minder dan schrik voor zwangerschappen. In hun jeugd was er nog niet zoveel aandacht voor preventie tegen SOA’s dan tegenwoordig, dus ze zijn er niet op dezelfde manier mee opgegroeid dan de jongere generaties.

En de drempel om dit onderwerp bij een arts aan te kaarten blijkt hoog. Fiftytoo pleit er dus voor om het onderwerp toch bespreekbaar te maken.