Reuma, artritis, artrose,…

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, voornamelijk de gewrichten. Dit resulteert o.a. in pijn, stijfheid, warmte en zwellingen in o.a. de ledematen zoals handen en voeten. Geschat wordt dat deze aandoeningen bij ongeveer 15% van de bevolking eens in het leven voorkomt, vaker bij vrouwen dan mannen. De aandoeningen kunnen zich in elk levensjaar openbaren, maar vaker bij volwassenen dan kinderen.

De oorzaken, symptomen en verloop van de ziekte kan bij elke vorm verschillend zijn. De meest voorkomende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis en artrose.

Reumatoïde artritis is een aandoening die zich kenmerkt door een infectie van de gewrichten verspreidt over het gehele lichaam. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in versnelde mate van mindere kwaliteit wordt.

Vooral oudere mensen lijden aan reuma maar ook jongeren kunnen eraan lijden.

De oorzaken van reuma

De oorzaken van reuma kunnen verschillen. Daardoor wordt er een onderscheid gemaakt in verschillende categorieën van reuma:
- Ontstekingsreuma: het slijmvlies in uw gewrichtskapsel is ontstoken
- Artrose: het kraakbeen in een gewricht is beschadigd
- Wekedelenreuma: pijn aan het bindweefsel rondom het gewricht

Reuma voorkomen

Het is belangrijk om reuma te voorkomen. Hierbij enkele tips:
- Hou je stress onder controle. De negatieve gevolgen van stress zijn goed bekend en daarom is het goed om de oorzaken van stress op tijd aan te pakken.
- Hou je lijn onder controle. Als je gewrichten beginnen te lijden onder je gewicht, dan wordt het tijd om op dieet te gaan. Je lichaam zal je dankbaar zijn.
- Stop met roken: tabak bevordert ontstekingsreuma. Als je rookt, weet je dus wat te doen!

Reuma opsporen

In geval van artrose, zal je pijn of een vervelend gevoel waarnemen in je gewrichten als je bepaalde activiteiten uitvoert zoals wandelen, de trap op- of aflopen,… De pijn neemt af door rust en wordt benadrukt door overgewicht of het dragen van zware voorwerpen.

Als je lijdt aan artritis, heb je vooral ’s nachts pijn. In bepaalde gevallen kan er een zwelling ontstaan of kan de huid worden aan het pijnlijk gewricht. Soms kan je het plaatselijk ook erg warm krijgen.

Reuma behandelen

Voornamelijk een minder zware belasting van de gewrichten maar ook voldoende rust is dé basismaatregel bij alle vormen van reuma.

Een door artritis of door artrose aangetast gewricht moet zoveel mogelijk ontlast worden. Ook bij de meeste vormen van wekedelenreuma is rust zeer belangrijk. Ontstoken pezen en spieren moeten rust krijgen. Daarom:
- Overgewicht vermijden ( zo nodig vermageren!). Dit is vooral belangrijk bij reumatische aandoeningen van de heupen en van de knieën.
- Gebruik maken van een goede wandelstok en eventueel van een elleboogkruk. Niet wachten tot de heup of de knie sterk aangetast is om dit te doen: gebruik een stok om nooit een stok nodig te hebben!
- De loophulp (stok) moet gebruikt worden aan de tegenovergestelde kant van het meest getroffen gewricht.
- Leren al zittend te strijken, aardappelen te schillen, groenten te kuisen, enz.
- Geen té laag bed, geen té lage zetel of stoel.
- Afwisselende rust en activiteit is ideaal. Dus geen té lange wandelingen maken. Tijdig even rusten. Ook tijdens de huishoudelijke activiteiten af en toe even onderbreken en wat rusten.